Trvalka na záhone aj vo váze: kamzičník zakvitne už v apríli, rozžiari každé miesto

Tvarovo i farebne distingvovaná trvalka sa skvele hodí na kombinovanie v okrasných záhonoch. Pre svoju podobnosť s oveľa známejších kvietkom síce musí zniesť prezývku „jarná margaréta“, ale kamzičník tvorí samostatný približne 35-členný rod z čeľade astrovitých.

25.03.2022 08:00
kamzičník Foto:
debata

„Zakladajúci“ kamzičník východný (Doronicum orientale) pochádza – ako podrast drevín najmä na okrajoch lesov a brehoch menších tokov – z kaukazskej oblasti a juhovýchodu starého kontinentu. Iné druhy sa vyskytujú napríklad v európskom Stredomorí či na severe Afriky. Mohutný vyše metrový rakúsky (Doronicum austriacum) či extrémne nižší asi 20-centimetrový chránený chlpatý (Doronicum stiriacum) kde-tu zazriete aj v našich pohoriach: Vysokých i Nízkych Tatrách, Vihorlate.

Trvácny aj po narezaní do vázy

Slniečko s plochými zúbkovanými kvetmi kamzičník východný rastie v trsoch a má farebne svieže srdcovito povykrajované olistenie. V úboroch lákajúcich včely hojne kvitne do mája. Vďaka svojmu rozjasňujúcemu efektu pekne vynikne v interiéri vo váze, kde navyše má nadštandardnú trvácnosť. Napriek možnosti celoročného sadenia skúste trafiť jeseň či jar. Na jeden štvorcový meter dekoratívneho záhona pomestíte tucet kusov. Bez zábran však uvažujte aj o skalke či balkónovom črepníku.

jarmanka Čítajte aj Priťahuje včely, odpudzuje slimáky, dlho kvitne. Skrášlite si záhradu trvalkou jarmankou

Vyšvihne sa maximálne na pol metra

Vo voľnosti dodržte rozostupy 30 centimetrov a prípadne umocnite vzpriamený habitus vertikálnymi oporami. Kamzičník východný sa pri šírke 25 – 30 centimetrov vyšvihne maximálne na pol metra, účelové kultivary typu Little Leo však iba na polovičnú výšku. Vyznáva relatívne slnečné stanovište bez nadmiery prudkého žiaru, eventuálne polotieň. Darí sa mu v humóznej priepustnej pôde. Netoleruje premokrenie, vtedy má sklon k hnilobe koreňov a zvyšuje sa jeho náchylnosť podľahnúť múčnatke. Problému sa vyhnete zapracovaním piesku do zeminy alebo štrkovým spodkom výsadbovej jamy. Podložie však zároveň nesmie vyschnúť. V lete to často chce zálievku aj dvakrát denne.

Zostrihom docielite bujné kvitnutie

Na podporu kamzičníka východného použite vyzretý kompost. Ak ho nemáte naporúdzi, siahnite po organicko-minerálnej náhrade. Odkvitnuté stonky odstráňte čistými ostrými nožnicami. Pravidelným orezom počnúc už koncom februára dosiahnete predĺženie času kvitnutia. Takisto oberajte vysušené kvety. Po zostrihu na šírku dlane začne chytať krovitý tvar a kvitne bujnejšie. Na jeseň skráťte kamzičník východný až po zem. Množiť ho môžete delením pakoreňov, a to skoro na jar. Na zimu vôbec nepotrebuje ochranu, ale platí to s výnimkou rastlín zasadených v neskorej jeseni a hĺbkovo ešte neuchytených. V takom prípade prihrňte mulč zo zdravých opadaných konárikov alebo lístia.

Svedčí mu to s jarnými cibuľovinami

Kamzičník východný mimoriadne harmonicky vyznieva s ružovou srdcovkou nádhernou či tmavooranžovou korunkovkou kráľovskou. Celkovo mu to svedčí s jarnými cibuľovinami, bergéniami, funkiami, mliečnikmi. Predpestovaný dostanete orientačne do 3 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalka #delenie #premokrenie #kamzičník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december