Je ideálny čas predpestovať ľuľok. Nádherný ker má jedinú nevýhodu

Bez ohľadu na to, či ľuľok paprikovitý pestujete ako izbovku, okrasu balkóna alebo dekoratívny prvok záhrady počas letnenia, dajte pozor na všetečné deti a neinformovaných hostí. Plody pripomínajúce rajčiny sú totiž jedovaté.

26.03.2022 06:00
ľuľok Foto:
debata

Máloktorá krovitá rastlina pestovaná z estetických dôvod ponúka taký výrazný farebný kontrast medzi kvetmi a plodmi ako ľuľok paprikovitý (Solanum pseudocapsicum). Zatiaľ čo kvety podložené tmavozelenými kožovitými listami sú snehobiele, bobule v tvare malých guličiek počnúc jeseňou prechádzajú od zelenej cez oranžovú až po sýto červenú. Prídavne pekné je aj to, že nie naraz, čím vytvárajú príťažlivú optickú zmes. Na konárikoch vydržia niekoľko mesiacov a opakovane treba zdôrazniť, že nie sú konzumovateľné: môžu vyvolať horúčku a pri slabšej tolerancii alebo požití väčšieho množstva útlm činnosti srdca.

Marec je ideálny na predpestovanie

Ľuľok paprikovitý si môžete založiť z kúpených semien. Marec je na to priam ideálny. Aspoň na milimeter od seba ich povtláčajte do bežného substrátu v pestovateľských nádobkách – musia byť pod povrchom. Prikryte priehľadnou fóliou a umiestnite na teplé interiérové stanovište mimo dosahu priameho slnečného žiarenia. Zeminu udržiavajte vlhkú a kryt každodenne na niekoľko minút zložte. Približne po dvoch týždňoch fóliu nadobro odstráňte. Sadeničky pooddeľujte, keď vzídu na jeden decimeter. Počkajte do polovice mája a po „troch zamrznutých“ ich presuňte v kvetináči na balkón (ideálne východná či juhovýchodná orientácia), prípadne do záhrady.

jochovec Čítajte aj Vonia ako vanilka, ohuruje kvetmi. Nakoniec vás tento ker prekvapí aj tvarom

Teplé a svetlé miesto bez priameho svitu

Množenie zhruba 15-centimetrovým odrezkom sa robí začiatkom leta. Spodný rez je šikmý tesne pod očkom, horný rovný bezprostredne nad ním. Odstráňte listy z dolnej časti a zapichnite ju do pôdy v črepníku. Aj v tomto prípade nájdite teplé a svetlé miesto bez priameho svitu, prikryte omladinu fóliou a udržiavajte stabilnú vlhkosť podložia. Keď sa odrezok uchytí, presuňte ho do objemnejšieho kvetináča.

Hodí sa k striebornému drôtiku

Ľuľok paprikovitý dorastá asi na 60 centimetrov. Vyžaduje si skôr vlhkú klímu. Zle znáša suchý vzduch z kúrenia. Hodí sa teda do starších príbytkov, respektíve mierne temperovaných zimných záhrad. V interiéri môže farbou plodov extrémne kontrastovať s okolím, a to najmä pri striedmom industriálnom alebo škandinávskom štýle. V jednom priestore pôsobí harmonicky napríklad so „strieborným drôtikom“ calocephalusom (Leucophyta brownii). Ak sa rozhodnete skúsiť ho prezimovať, výhonky zrežte asi na polovicu, rastlinu presťahujte na chladnejšie miesto a uberte zo zálievky. Naopak, na jar ľuľok paprikovitý prebúdzajte prihnojovaním a postupným zvyšovaním množstva dodávanej vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ľuľok #trvalka #jeruzalemská čerešňa #krovitá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december