Aj izbovky musia pocítiť, že prišla jar. Čo v tomto období potrebujú izbové rastliny?

Na jar sa musíme ubezpečiť, že sú izbové rastliny zdravé a že v našom byte prosperujú. Pokiaľ pri tejto jarnej preventívnej prehliadke izboviek natrafíme na nejaký problém, bezodkladne treba zasiahnuť. Rastliny nám starostlivosť vrátia svojím krásnym vzhľadom.

15.04.2022 06:00
izbovky na jar Foto:
debata

Najdôležitejšia je starostlivosť o zdravotný stav rastlín. Preto dôsledne odstránime odumreté, poškodené a vädnúce listy. Pri tejto práci každú rastlinu celú dobre prezrieme, či na nej neobjavíme príznaky napadnutia škodcami alebo chorobami. V prípade potreby zasiahneme. Okrem preventívnej prehliadky potrebujú izbové rastliny aj jarnú očistu. Najlepšie je urobiť ju počas pekného teplého dňa. Rastliny vynesieme von a osprchujeme vodou z kanvy s jemnou kropiacou ružicou. Pokiaľ majú rastliny veľké listy, môžeme ich opatrne utrieť jemnou mokrou handričkou. Na rastliny s hladkými listami nastriekame lesk.

Upravíme im vzhľad

Po kontrole zdravotného stavu rastlín sa môžeme venovať ich vzhľadu. Po niekoľkých mesiacoch zimného vegetačného pokoja vyzerajú rastliny trocha neupravene. Je to zapríčinené nedostatkom svetla v uplynulých týždňoch (napríklad pri netýkavkách a brečtane). Preto odstránime všetky dlhé a vysoké výhonky. Rastliny v tomto období rýchlo vytvárajú nové výhonky. Keď ich budeme zaštipovať, dosiahneme, že narastú košatejšie a väčšie.

balkón Čítajte aj Ako sa dá bohato zazelenať aj ten najmenší balkón

Niektoré treba presadiť

Pri kontrole rastlín si všímame aj to, či už nie sú v črepníku stiesnené. Ak majú málo priestoru na rast, treba ich presadiť do väčšej nádoby. V prípade, že to na pohľad nevieme posúdiť, môžeme rastlinu opatrne z črepníka vyklopiť a prezrieť si jej korene. Ak už vyplnili celý alebo takmer celý priestor črepníka, je čas na presádzanie. Pred presadením rastlinu polejeme a necháme odtiecť prebytočnú vodu. Po presadení a utlačení ju polejeme znova. Na presádzanie kaktusov použijeme špeciálnu hrubo zrnitú zeminu na pestovanie kaktusov.

Nie všetky ocenia priestor

Kým niektoré rastliny potrebujú presadiť do väčšej nádoby, sú aj také, ktorým by to neprospelo. Napríklad klívia alebo gardénia kvitnú lepšie, keď majú korene natlačené v menšom črepníku. Do väčšej nádoby ich presadíme iba vtedy, keď rastlina chradne. Gardénie treba presádzať do substrátu, ktorý je určený na pestovanie vresoviskových rastlín.

Ako zvýšiť počet rastlín

Napríklad tak, že rozdelíme staršie rastliny, ktoré sa rozrastajú pod povrchom pôdy. Je to adiant, kalatéa alebo aspidistra. Rastliny môžeme rozmnožiť aj tak, že od materskej rastliny oddelíme odnože a samostatne ich vysadíme. Odoberieme odrezky z brečtanov, filodendronov, netýkaviek, pileí a tradeskancií. Na teplom okennom parapete vnútri necháme zakoreniť po päť alebo šesť odrezkov v jednom črepníku s priemerom asi osem centimetrov.

opora pre popínavky Čítajte aj O čo oprieť popínavé ruže? Jeden materiál je nezničiteľný a nie je to plast

Zavlažujeme a tienime

Mnoho izbových rastlín pochádza z tropických oblastí, kde je vysoká vlhkosť vzduchu. Preto môžu v suchých bytoch dosť trpieť, aj keď majú dostatok svetla a tepla. Aby sme tomu predišli, postavíme medzi rastliny misku s vodou alebo ich pravidelne zvlhčujeme rozprašovačom. Črepníky môžeme tiež postaviť do veľkej nádoby naplnenej mokrým pieskom alebo štrkom, prípadne ich umiestniť na misku s okruhliakmi alebo keramzitom a udržiavať tento podklad vlhký. Voda z podkladu sa bude odparovať okolo rastlín, čo im pomôže udržať vlhkosť. Ak máme rastliny v zimnej záhrade, v tomto priestore intenzívne vetráme a priestor zatienime. Postupne, ako rastliny rastú, zvyšujeme dávku vody na zalievanie a hnojenie, a to najmä presadeným rastlinám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #JAR #izbové rastliny #presádzanie #škodce a choroby #vegetačný pokoj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december