Poznáte najoranžovejšiu trvalku? Ku kukučke sa hodí kocúrnik

Hybrid Vesuvius trvalky kukučka z čeľade klinčekovitých vznikol krížením Lychnis chalcedonica x Lychnis haageana. Vyznačuje sa žiarivo oranžovým kvetenstvom, čo je pri flóre takejto kategórie značne vzácne.

18.04.2022 06:00
kukučka trvalka Foto:
debata

Pridajte si k tomu listy s kontrastným temným purpurovým tónom a najmä pestovateľskú nenáročnosť, aby bolo nadobro jasné, že nad touto akvizíciou zauvažujete. Ešte o to reálnejšie, že predpestovaný kvietok stojí len do štyroch eur. Druh Lychnis × arkwrightii Vesuvius je mrazuvzdorný až do mínus 23 stupňov a aj pri neutrálnych nárokoch na zavlažovanie miluje slnko. Kvitne úmerne tomu od júna do augusta. Nič však nepokazíte ani stanovišťom s polotieňom: kukučka je adaptabilná.

Ako pestovať kukučku

Preferuje výživnú priepustnú pôdu. Pri vzpriamenom habituse dorastá strednou rýchlosťou na akurátnych 40 centimetrov: ani nepretŕča, ani sa v zmiešanom okrasnom záhone nenechá zahriaknuť. Vzhľadom na jej šírku okolo 30 centimetrov potrebujete tucet kusov na štvorcový meter, vysádza sa však do formácií s maximálne polovičným počtom. Keď odkvitnuté hviezdicovité kvety včas odstránite, povzbudíte bujnenie nových.

balkón Čítajte aj Ako sa dá bohato zazelenať aj ten najmenší balkón

Ktoré rastliny sa k nej hodia

Do susedstva ku kukučke Vesuvius sa hodia bielobou kvetov pomedzi striebristé lístky nahusto posiaty pôdopokryvný rožec plstnatý (Cerastium tomentosum) a porovnateľne kompaktná suchomilná aromatická „svätá bylina“ santolina cypruštekovitá (Santolina chamaecyparissus), pri ktorej podkladovú striebristú pre zmenu puncuje žlť kvetov. Ďalšími tipmi sú gaura Lindheimerova (Oenothera lindheimeri), kráska kopijovitolistá alias krásnoočko (Coreopsis lanceolata) alebo kocúrnik Mussiniho (Nepeta racemosa).

Výsadba možná už koncom marca

Jamu v pestovateľskej zemine so zapracovaným kompostom a rohovinovými hoblinami vykopte na dvojnásobok objemu koreňového balu. Kukučku môžete vysádzať už koncom marca, ak je pôda úplne rozmrznutá a podľa predpovedí by už nemala dostať dôvod na opätovné zhutnenie chladom. Aj v tomto prípade je kľúčovým slovom prispôsobivosť: výsadba v lete je takisto v poriadku, ale s podmienkou dostatočného dodávania vlahy (kukučka však skôr znesie krátkodobé sucho, než by privítala premokrenie). Stihnite to do septembra, nech sa prírastky dokážu stabilizovať. Kukučka sa na zimu sťahuje do seba, po nej obnoví svoj rast.

V kvetináči prichádza o mrazuvzdornosť

Výsev kukučky je v zásade celoročný, a to rozptýlením na voľno a jemným vtlačením do povrchu, nie podeň. Nech vás neprekvapí, že zimný výsev začne vzchádzať až pri teplote okolo 17 stupňov s prvými naozaj odvážnymi lúčmi. Proces klíčenia trvá asi tri týždne, počas neho udržiavajte omladinu stabilne vlhkú. Kukučka v kvetináči prichádza o mrazuvzdornosť: na zimu potrebuje svetlé útočisko s teplotou nad nulou a prerušenie hnojenia. Počas vegetačného obdobia ju podporujte univerzálnym komerčným tekutým hnojivom pre kvitnúce rastliny a denne zavlažujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kukučka #trvalka #kocúrnik #mrazuvzdornosť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december