Tento druh nápoja pripravíme tak, že necháme čaj lúhovať v studenej vode aj niekoľko hodín (cold brew). Cold brew má jemnú, prirodzene sladkú chuť plnú rôznych príchutí. Z chemického hľadiska to znamená, že cold brew nie je horkastý a obsahuje aj menej kofeínu.
Jeho chuť sa nepokazí
„Hlavná výhoda cold brew spočíva v tom, že aj keby ste neodhadli čas lúhovania a teplotu vody, bude vám stále chutiť a nepocítite horkastú chuť. Vytvára vždy jemnú chuť bylín a záhradného ovocia bez uvoľnenia trieslovín,“ vysvetľuje znalkyňa čajov Mariana Veselá z Veselého Čaju. Na prípravu Cold Brew z ovocných darov z vlastnej záhrady odporúča napríklad jahody, maliny, marhule alebo broskyne.

Vhodné sú aj jedlé kvety
Pri príprave Cold Brew čajového nápoja postupujeme tak, že do litrovej nádoby nasypeme 4–6 gramov čaju a pridáme kúsky záhradného ovocia alebo aj jedlých kvetov. Všetko zalejeme vlažnou vodou a uložíme na niekoľko hodín do chladničky. „Tu platí pravidlo, že čím väčšie kúsky ovocia sa v zmesi nachádzajú, tým dlhšie treba čaj lúhovať. Lúhujte aspoň štyri hodiny, v tomto prípade však pokojne aj celú noc,“ vysvetľuje expertka na čaje. Po uplynutí stanoveného času (asi 5–8 hodín) čaj vyberieme z chladničky a zlejeme cez sitko.
Ide to aj s vlastnými bylinkami
Cold Brew nápoj si môžete ešte vylepšiť, keď pri jeho príprave použijete nielen ovocie, ale úrodu byliniek. Ide pritom o bylinky, ktoré si v záhrade bežne vypestujete, ako je napríklad mäta, levanduľa, šípka a ruže, medovka, ibištek alebo šalvia. Bylinková „bodka“ dodá nápoju extra šmrnc a vaše letné posedenia na záhrade alebo terase budú nezabudnuteľné.