Pripravte si záhradné cold brew: lahodný čaj na letné posedenia vonku

Cold-Brew je skvelou alternatívou prípravy čaju, ktorá vám padne vhod najmä počas teplých dní. Ako vám už anglické slovíčko cold napovedá, ide o prípravu, pri ktorej sa čaj zalieva studenou alebo vlažnou vodou.

21.04.2022 10:00
cold brew záhradný čaj Foto:
debata

Tento druh nápoja pripravíme tak, že necháme čaj lúhovať v studenej vode aj niekoľko hodín (cold brew). Cold brew má jemnú, prirodzene sladkú chuť plnú rôznych príchutí. Z chemického hľadiska to znamená, že cold brew nie je horkastý a obsahuje aj menej kofeínu.

Jeho chuť sa nepokazí

„Hlavná výhoda cold brew spočíva v tom, že aj keby ste neodhadli čas lúhovania a teplotu vody, bude vám stále chutiť a nepocítite horkastú chuť. Vytvára vždy jemnú chuť bylín a záhradného ovocia bez uvoľnenia trieslovín,“ vysvetľuje znalkyňa čajov Mariana Veselá z Veselého Čaju. Na prípravu Cold Brew z ovocných darov z vlastnej záhrady odporúča napríklad jahody, maliny, marhule alebo broskyne.

medvedí cesnak Čítajte aj Príroda nám na jar dáva presne to, čo potrebujeme. Prečo jesť medvedí cesnak

Vhodné sú aj jedlé kvety

Pri príprave Cold Brew čajového nápoja postupujeme tak, že do litrovej nádoby nasypeme 4–6 gramov čaju a pridáme kúsky záhradného ovocia alebo aj jedlých kvetov. Všetko zalejeme vlažnou vodou a uložíme na niekoľko hodín do chladničky. „Tu platí pravidlo, že čím väčšie kúsky ovocia sa v zmesi nachádzajú, tým dlhšie treba čaj lúhovať. Lúhujte aspoň štyri hodiny, v tomto prípade však pokojne aj celú noc,“ vysvetľuje expertka na čaje. Po uplynutí stanoveného času (asi 5–8 hodín) čaj vyberieme z chladničky a zlejeme cez sitko.

Ide to aj s vlastnými bylinkami

Cold Brew nápoj si môžete ešte vylepšiť, keď pri jeho príprave použijete nielen ovocie, ale úrodu byliniek. Ide pritom o bylinky, ktoré si v záhrade bežne vypestujete, ako je napríklad mäta, levanduľa, šípka a ruže, medovka, ibištek alebo šalvia. Bylinková „bodka“ dodá nápoju extra šmrnc a vaše letné posedenia na záhrade alebo terase budú nezabudnuteľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #nápoj #čaj #bylinky #cold brew
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december