Ani pri novom osive nezaškodí test klíčivosti. Ak sklamanie, tak iba na mištičke

Poznáte to: sezónu za sezónou je vám ľúto nechať vyjsť semená rastlín navnivoč. Odložíte si ich teda na horšie časy. Predvídavo si dokonca na balíček poznačíte okrem druhu vegetácie aj rok, aby sa mohol stať nemou výčitkou. Nestalo sa medzičasom z onoho neskôr už prineskoro?

22.04.2022 10:00
test klíčivosti Foto:
debata

Teraz nezostáva iné, než čo najrýchlejšie, najpresnejšie a najbezbolestnejšie zistiť, či už osivo nie je nezvratne „po záruke“. Ak práve v tomto období váhate, či obetovať časť sezóny na experiment s dávnejšie zhromaždeným materiálom na výsev, urobte si praktický domáci test. Týka sa to nielen vlastnoručne nazbieraných semien, ale aj komerčných vrecúšok, ktoré ste si kedysi nakúpili nad výmeru vášho pozemku, lebo pestovateľskej eufórii občas podľahne každý hobby záhradkár. Na vitálnosť semien s postupom času nemajú vplyv iba skladovacie podmienky: úbytok životaschopnosti je aj prirodzený.

Správne skladovanie zvyšuje šancu

V zásade najdlhšie vytrvajú rajčiny a uhorky, kratšie pažítka či cibuľka. Vplyv na fyziologické starnutie osiva má spôsob skladovania. Pri plastovom obale ešte aj so zakonzervovanou alebo zvonka prichádzajúcou vlhkosťou je šanca zásadne nižšia ako v prípade papierového vrecka či sklenenej nádoby uloženej na tmavom a najmä suchom mieste.

kombinácie rastlín Čítajte aj Čo s čím na záhone ladí? Ako vhodné a nevhodné kombinácie rastlín ovplyvňujú úrodu

Piliny alebo piesok na väčšie semená

Na jednoduchú kontrolu klíčivosti osiva z vlastnej produkcie stačí menší tanierik či plytká mištička. Rozprestrite na pevný podklad navlhčenú gázu, vatu alebo kuchynský papier – v podstate akýkoľvek materiál absorbujúci vodu – a nariedko vysypte či pinzetou porozkladajte na takto pripravené zázemie približne 50 semienok (z bežných druhov, pri vzácnejších, samozrejme, úmerne znížte počet). Pri väčších semenách môžete alternatívne použiť vlhké piliny alebo piesok.

Hraničná je polovica

Nezabudnite si aspoň improvizovane poznačiť, o aké semienka v jednotlivých klíčnych bunkách ide. Inštaláciu prikryte priehľadnou potravinovou fóliou a umiestnite ju napríklad na parapet. Požadovaná teplota je približne 20 stupňov, a to bez citeľných výkyvov, ktoré aj v interiéri môžu vznikať najmä striedaním noci a dňa prinášajúceho priamy slnečný svit. Podložku priebežne udržiavajte vlhkú rosením. Ak po niekoľkých dňoch vyklíči viac ako polovica skúšobného osiva (pri určovaní doby trvania pokusu vychádzajte so všeobecne uvádzaných termínov), oplatí sa vám siať vo väčšom množstve „naostro“. V opačnom prípade s povzdychom vyhoďte exspirovanú zásobu a zadovážte si nový fond.

Pomer určí hustotu výsevu

Sprievodnou pozitívnou správou pri úspešnom teste klíčivosti je informácia, koľko semien reálne musíte vysiať, aby ste dosiahli predpokladanú a agrotechnicky odporúčanú hustotu. Vyrátate si to práve na základe pomeru vzídených semienok pri kontrolnom výseve so všetkými použitými. Vopred zoberte na vedomie, že dokonalú percentáž nedosiahnete takmer nikdy. Test na stanovenie klíčivosti pokojne vykonajte aj s práve kúpeným osivom: výsledky takisto môžete premietnuť do následného výsevu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #semená #sezóna #test klíčivosti #skladovanie osiva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december