Dym, pripálené nečistoty, výkyvy teploty: Ako sa vyhnúť trampotám pri grilovaní

Pestovateľská sezóna je definitívne tu, hlavná grilovacia sa tiež naplno rozbieha. Poznáte rozdielne spôsoby fungovania grilov, ich prednosti i nevýhody a najmä moderné vymoženosti ešte zvyšujúce príťažlivosť tejto obľúbenej aktivity?

28.04.2022 06:00
výber grilu Foto:
debata

Doslova stacionárnym grilom, zároveň originálnym architektonickým prvkom záhrady, je krbový. Klasický mobilný gril – starosvetsky masívny či útlejší s jednoduchšou manipuláciou – je takisto na tuhé palivo. Rozumieť pod tým stále môžete drevené uhlie, respektíve brikety z neho, trendovo však aj pelety vyrábané lisovaním pilín z rôznych aromatických drevín. Z rozšírenosti grilov na drevené uhlie, brikety a pelety vyplýva bohatý výber podľa veľkostí, materiálov, tvarov i cenových relácií. Spoločným menovateľom a hlavným mínusom pre okolie (predovšetkým pre háklivých susedov) je intenzívny dym.

Plynové nedymia, v tom je však aj ich hendikep

Práve dym zo spaľovania, ale ani popol a sadze neprodukuje plynový gril. Vychytávkami sú postranné horáky, nastavovanie extrémneho žiaru na prudké opekanie, koľajničky na odvádzanie tuku do zbernej nádoby, predovšetkým však smart systém sústavného udržiavania stabilnej teploty s reakčnou dobou na akékoľvek výkyvy v reálnom čase namiesto kedysi termostatom navodzovaných korekcií s viaznutím rádovo v minútach. Celkovo je aj pri starších či lacnejších modeloch základným prínosom plynových grilov práve pohodlná a účinná regulácia teploty. Za negatívum treba považovať neschopnosť obohatiť jedlo doplnkovou arómou.

cold brew záhradný čaj Čítajte aj Pripravte si záhradné cold brew: lahodný čaj na letné posedenia vonku

Najvhodnejšie pre začiatočníkov

Rovnaký hendikep sa vzťahuje na elektrické grily, sú však z viacerých dôvodov najvhodnejším riešením pre začiatočníkov alebo kuchárov, ktorí si nepotrpia na imidž a dávajú prednosť pohodliu a flexibilite. Menšie modely sa ľahko transportujú napríklad na chatu, montujú, spúšťajú, obsluhujú aj čistia. Takéto šikovné zariadenie si nájde uplatnenie aj na balkóne alebo terase. Imperatívom, samozrejme, je napojenie na elektrickú energiu.

Pokojne sa venujte spoločnosti

Populárne sú systémy, ktoré povyšujú grily na univerzálnu exteriérovú kuchyňu. Ku komponentom popri obligátnej mriežke patria wok, pizza kameň, panvica, otáčací špíz, vaflovač, toastovač… Ak chcete usporiadať barbeque a zároveň sa venovať rodine, kamarátom či kolegom, k dispozícii sú gadgety a aplikácie, ktoré vám ako hostiteľovi umožnia tráviť čas so spoločnosťou trebárs aj na opačnom konci záhrady. Zariadenia s údajmi z teplotných sond vás totiž odbremeňujúco a spoľahlivo prevedú celým procesom od spustenia grilu až po servírovanie, ba ponúkajú recepty. Digitalizovaná prevádzka grilu je založená na prijímaní informácií a notifikácií do smartfónu.

Pomocou aplikácie v smartfóne môžete tráviť čas so svojimi hosťami, a zároveň grilovať na opačnom konci záhrady.

Nepriľnavý olej uľahčuje čistenie

Rošty po hodoch vypáľte pri vysokej teplote a potom vydrhnite špeciálnou kefou. Gril najlepšie ošetríte čističom laku na smalt a nerez, a to prostredníctvom hubky z pevných dutých vlákien s čo najväčšou absorpciou. Prácu si vopred uľahčíte použitím nepriľnavého oleja: zabraňuje pripáleniu a pritom nemá žiadny nepriaznivý vplyv na kvalitu výsledku. Životnosť grilu predĺžite nasadzovaním ochranného obalu proti vlhkosti a nečistotám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #opekanie #gril #drevené uhlie #barbeque
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december