Načo kupovať drahé ovocie? Vysoké dávky vitamínu C dodá obyčajná burina

V jedálnom lístku nie je púpava nijaká novinka, jej výrazne zubaté listy boli už pred 400 rokmi mimoriadne obľúbenou potravou. Najmä vo Francúzsku sa od polovice 17. storočia stala púpava obľúbeným šalátom. Tam sa rastlina, ktorá je u nás považovaná za burinu, aj v súčasnosti vo veľkom šľachtí a pestuje.

10.05.2022 06:00
púpava Foto:
debata (3)

Sezóna púpavy je na jar, začína kvitnúť už v marci a pokračuje počas celého leta. Púpava chutí korenisto-trpko až mierne horko. Púpava sa už stáročia využíva v prírodnej medicíne – koniec koncov, jej slovenský názov je púpava lekárska. Za mimoriadne účinnú sa považuje horká látka taraxacín, ktorá dodáva púpave jej typickú chuť. Táto rastlinka obsahuje aj veľké množstvo éterických olejov a antibiotických lá­tok.

Deťom nie vždy chutí

Púpava pomáha napríklad pri problémoch s obličkami, so žlčníkom, s pečeňou a so žalúdkom, ako aj pri dne a reumatizme. Jej dehydratačný účinok je legendárny. Tiež má vysoký obsah inulínu, vlákniny, ktorá vyživuje črevnú flóru a udržiava ju zdravú. Obsah vitamínu C v púpave je tiež pôsobivý: v sto gramoch sa nachádza približne 68 miligramov, čo sú dobré dve tretiny našej dennej potreby. Na druhej strane má púpava nízky obsah kalórií a tukov, čo z nej robí ideálnu zeleninu pre ľudí, ktorí si potrpia na postavu. Listy aj kvety sú úplne bezpečné aj pre deti, v závislosti od odrody a ročného obdobia však môže byť obsah horkých látok, najmä v listoch, taký vysoký, že púpava deťom jednoducho nechutí.

listy Čítajte aj Ktorá trvalka sa dá aj jesť? Chuťou pripomína uhorku a je dokonca liečivá

S prípravou takmer nie je práca

Púpava chutí najlepšie, keď sa zbiera čerstvá, pretože listy pomerne rýchlo vädnú. Preto by ste ich mali pripraviť čo najskôr. Ich životnosť v chladničke predĺžite, ak ich zabalíte do vlhkej utierky. Keďže púpavu môžete jesť doslova celú, s jej prípravou nie je takmer žiadna práca. Stačí ju opláchnuť, dobre osušiť a nakrájať podľa receptu. Jemná mladá jarná púpava sa výborne hodí samostatne alebo spolu s inou listovou zeleninou na prípravu chrumkavého šalátu.

Do nátierok, polievok aj šalátov

Listy môžete tiež nakrájať na jemné pásiky a vmiešať ich napríklad do bylinkového tvarohu alebo bylinkového masla. Niektorí ju majú radi aj na chlebe potretom maslom alebo na zeleninových jedlách. Väčšie listy púpavy sa dajú pripraviť rovnako ako špenát alebo variť v zeleninových polievkach a dusených jedlách. Žlté kvety púpav sú peknou a chutnou ozdobou jarných a letných šalátov alebo iných jedál.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #éterické oleje #inulín #púpava #taraxacín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december