Čo teraz potrebujú ovocné stromy? Jedna vec je v máji životne dôležitá

Výskyt buriny znižujeme najmä okolo krov, malín a jahôd. Kdekoľvek je to možné, snažíme sa pôdu okolo drevín nastlať. Stromy, ktoré nie sú vysadené dlhšie ako dva roky, by nemali rodiť, lebo by to zabrzdilo ich rast. Preto zmenšujeme úrodu odstraňovaním odkvitnutých súkvetí alebo odtrhávaním mladých plodov.

17.05.2022 06:00
ovocné stromy Foto:
debata

Pri ovocných stenách, palmetách a kordónoch odstrihávame nežiaduce výhonky, kým sú mäkké, zelené a krátke. Na jabloniach aj hruškách sledujeme, či nie sú napadnuté obaľovačom jablčným. V menších záhradkách postačia na boj s obaľovačom feromónové lapače. Sledujeme aj výskyt škodcov na slivkách, tam ale proti nim použijeme chémiu. Odstrihávame aj nežiaduce výhonky na čerešniach.

Strážime broskyne a nektarinky

Keď plody na palmetách alebo stenách dorastú približne do veľkosti lieskovca, pretrháme ich tak, aby približne na 10 centimetrov ostal jeden malý plod. Keby sme ich nechali hustejšie, zmenšila by sa ich veľkosť. Koncom mája dávame pozor na napadnutie roztočcami a voškami. Palmetové stromy zastrihávame tak, aby vytvorili požadovaný tvar.

kasia Čítajte aj Krík, čo krásne kvitne a vonia ako škorica. Keď ho správne presádzate

Čo určite nezanedbať

V máji je už dosť teplo, preto je potrebné dávať pozor, aby rastliny netrpeli nedostatkom vody. Týka sa to aj ovocných stromov. Práve pre ne je voda v tomto období životne dôležitá, pretože jej dostatkom je podmienené zakladanie plodov. A to nielen v období zakladania, ale aj tesne po ňom. Bez dostatočného zavlažovania mladé plôdiky nebudú rásť a ak je vody nedostatok, tak často aj opadávajú. Preto treba teraz ovocné stromy polievať naozaj výdatne.

Vyväzujeme poplazy malín

Nové poplazy černíc a malín postupne zvislo priväzujeme, aby sme ich oddelili od rodiacich poplazov. Budú tak aj menej náchylné na napadnutie chorobami. Pôdu okolo malín pravidelne zbavujeme buriny, pričom dávame pozor, aby sme nepoškodili plytko uložené korene rastlín. Z egrešov odstraňujeme koncom mesiaca približne každú druhú bobuľu, získame tak väčšie plody. Pôdu pod jahodami poryjeme slamou, aby sme ochránili jahody od zablatenia a slizniakov. Jahody ošetríme proti plesni sivej a na stálerodiacich odrodách odstránime kvetné puky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivky #čerešne #hrušky #ovocné stromy #broskyne #zakladanie plodov #jablone
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december