Chcete mať pekný vchod? Vyzdobte ho rastlinami podľa sezóny

Striedanie ročných období prináša prirodzenú obmenu záhrady a jej vzhľadu. Tieto zmeny môžeme krásne ukázať už pri vstupe do príbytku a navodiť tak hneď patričnú náladu.

28.05.2022 06:00
vchod Foto:
debata

Črepníky s jarnými cibuľovinami môže v lete vystriedať záplava voňavých tabakov alebo iberky vyrastajúce z veľkého kvetináča. Na jeseň zasa uvoľnia miesto črepníkom s fatsiou, ktorej výrazné kontúry, lesklé listy a biele kvety kontrastujú s červenými, oranžovými a zlatistými odtieňmi tohto obdobia. Zimu môžeme privítať pred vchodom sirôtkami a popínavým brečtanom, zaveseným pri dverách.

Veselý a hravý vstup

Pozornosť na vchod pritiahneme kvitnúcimi lianami, ako je napríklad plamienok alebo zemolez. Ďalej sú pekná aj nádoby s topoľovkami a ľaliami, debničky so žiarivo ružovými petúniami alebo muškátmi na okenných parapetoch. A určite zaujmete aj závesnými košmi s funkiami, petúnkami a popínavými lobelkami.

pestovanie v nádobách Čítajte aj Ktoré nádoby rozhodne nepoužívať na pestovanie rastlín

Niečo formálnejšie

Pokiaľ chcete mať okolie vchodu skôr tlmenejšie a nie príliš farebné, vytvorte trochu formálnejšie prostredie. Po oboch stranách vstupných dverí umiestnite tvarované kry alebo stromčeky v elegantných širokých vázach na nôžke, prípadne vo versailleských nádobách. Môžu to byť krušpány alebo vavríny. Povrch pôdy vysaďte pestrými brečtanmi, ktoré budú prevísať cez okraj nádoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sezóna #cibuľoviny #črepníky #vchod
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december