Už zasa otravujú! Dajú sa muchy a komáre odpudiť bez použitia chémie?

Čas strávený v záhrade alebo pri posedení na terase je jedným z najkrajších letných pôžitkov. Často nám ho však znepríjemňuje hmyz, ktorý nás môže nielen obťažovať, ale aj bolestivo poštípať. Pokiaľ patríte skôr k fanúšikom prírodných riešení, môžete sa proti muchám a komárom chrániť niektorými rastlinami.

30.05.2022 06:00
citrónová tráva Foto:
debata

Existuje niekoľko rastlín, ktoré sú osvedčení ochrancovia proti komárom a inému hmyzu. Po príklad netreba chodiť ďaleko. Nie je žiadna náhoda, že ľudia kedysi mávali a stále majú plné okná muškátov. Okrem toho, že sú muškáty pekné, fungujú ako prirodzené odpudzovače múch. Túto ich vzácnu vlastnosť si všimli šľachtitelia a dnes už zoženiete aj také odrody muškátov, ktoré vás ochránia pred komármi a osami. Chcete vyskúšať, či to funguje? Zožeňte si odrodu Cintronella alebo Moskito Shocker.

Do záhrad, na balkóny aj terasy

Od júla do septembra kvitne trvalka kocúrnik obyčajný. Môžete ho pestovať na záhone aj v nádobe. Táto rastlina je známa ako prirodzený odpudzovač hmyzu. Rovnako aj vôňovec citrónový, ktorý odpudzuje komáre a väčšina ľudí ho pozná pod jeho hovorovým názvom citrónová tráva. Nespochybniteľným silákom medzi prirodzenými odpudzovačmi hmyzu je aksamietnica. Vyzerá pekne, teda ňou určite nepošpatíte žiadny záhon ani okno. Aksamietnica je všestranná: odpudzuje muchy, komáre, vošky aj pôdne škodce. Môžete ju vysadiť okolo záhonov alebo do nádob na balkón.

ligurček Čítajte aj Vegeta je bylinka, ale aj živý plot. Ako ju pestovať, aby chutila, ako má

Ďalšia, čo je pekná aj užitočná

Obľúbenosť levandule rastie s jej schopnosťou odpudzovať komáre. Nevonia príjemne ani krtkom. Ako obruba záhonov dobre poslúži i nechtík, ktorý je známy tým, že odpudzuje živočíšne škodce, a to vďaka obsahu prírodného insekticídu. Trvalka monarda odpudí komáre, no priláka včely. No a proti komárom spoľahlivo účinkujú aj bylinky, napríklad mäta, medovka, bazalka a rozmarín. Nech už si vyberiete ktoréhokoľvek prírodného ochrancu, treba myslieť na to, že rastliny vás pred otravným hmyzom neochránia stopercentne. Pokiaľ chcete mať od múch a komárov úplný a zaručený pokoj, nezostáva nič iné, iba skryť sa pod moskytiéru alebo použiť chemický sprej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #komáre #levanduľa #rastliny #citrónová tráva #muchy #muškáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december