Spálilo vás pri práci v záhrade slnko? Pomôže ovocie, zelenina aj zázračná mastička

Od „troch zmrznutých“ je hlavná záhradkárska sezóna naplno tu. Slniečko sa v porovnaní s prázdninovými mesiacmi ešte okúňa, práve preto však pracantom hrozí, že sa v záhone pozabudnú a odnesie si to ich pokožka. Ako sa chrániť pred neblahými následkami viachodinového pobytu v záhradke?

03.06.2022 12:00
fototyp Foto:
debata

Slnko môže degradovať či vážne poškodiť pokožku už na jar pri dlhotrvajúcom nechránenom pobyte v exteriéri, akým bývajú práve pestovateľské činnosti. Ani v tomto období teda nezabúdajte na použitie opaľovacieho prípravku – mlieka, krému či spreja – s dostatočným ochranným faktorom. O to viac, že organizmus po zime nemá natrénované. Nejde pritom len o potenciálne zhubné ochorenie pokožky. Dostatočnou a pravidelnou opaterou sa vyhnete jej predčasnému starnutiu, vráskam, alergickým reakciám, škvrnám a podobným kozmetickým defektom.

Keltskej pleti stačí desať minút

Slnkom produkované UV žiarenie sa skladá z UVA (tvorí približne 90 %, dostáva sa hlbšie do pokožky a spôsobuje jej vysúšanie), UVB (má kratšiu vlnovú dĺžku, prejavuje sa na povrchu kože a pri dlhšom pôsobení môže vyvolať snežnú slepotu) a UVC strácajúceho sa stratosfére. Opaľovacie prípravky poskytujúce ochranu pred UVA majú takúto špecifikáciu na obale formou príslušnej skratky v krúžku. Údaj SPF (Sun Protection Factor) vyjadruje stupeň ochrany pred UVB. U ľudí s najsvetlejším tzv. keltským typom pleti nastáva začervenanie už po 10 minútach pobytu na slnku. Prípravok s SPF 30 pri nich oddiali tento prejav až o 300 minút (30×10).

paulovnia Čítajte aj Dreviny čo rastú rýchlo, nestoja veľa a vytvoria aj pekný živý plot

Pomôže laický odhad aj odborník

Dermatológovia rozoznávajú šesť fototypov podľa intenzity pigmentácie, čiže geneticky daného množstva melanínu. Pri stanovovaní fototypu a následnom výpočte primeraného SPF sa v zásade môžete oprieť o laický odhad. Nezaškodí však konzultácia s odborníkom, aby vám odporučil vhodné preventívne postupy a prípravky s prihliadnutím na rodinnú anamnézu a individuálne predispozície.

UV žiarenie preniká aj cez odev

Medzi bežné chyby patrí presvedčenie, že pokožku ukryjete pred slnkom pod oblečenie. Do značnej miery síce naozaj áno, ale lúče prenikajú aj pod dlhé nohavice a rukávy. Je to podobný proces, pre ktorý sme sa naučili, že UV žiarenie úplne neodfiltrujú mraky či okná auta. Tenká bavlna má ochranný faktor iba okolo 10, najmä pri háklivejšej pokožke by ste sa však mali dostať minimálne na hodnotu 20, ak nie 30. Zároveň noste pokrývku hlavy aj šije, aby ste eliminovali riziko úpalu. Dodržiavajte pitný režim.

hviezdička prímorská Čítajte aj Z letničky môže byť aj trvalka. Kedy sa to dá a ako na to

Betakarotén v ovocí a zelenine prospieva

Nie je náhoda, že kto konzumuje veľa ovocia a zeleniny, má menšiu tendenciu spáliť sa na slnku. Dôvodom je pokožku posilňujúci betakarotén obsiahnutý napríklad v marhuliach a hruškách, respektíve v rajčinách, paprike a mrkve. Ak ste to napriek všetkej opatrnosti napokon predsa len neustriehli, zázraky robí zinková mastička. Príznaky tíši aj aloe a krémy s pantenolom a dexpantenolom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pokožka #sezóna #ochranný faktor #fototyp
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december