Prečo je júnová prebierka plodov taká dôležitá? A čo ešte potrebujú ovocné stromy?

Nielen skúsení, ale zrejme aj začínajúci pestovatelia ovocných stromov dobre vedia, že v júni je potrebné urobiť prebierku plodov. Stromy síce zarodia aj bez nej, ale rozdiel bude dosť výrazný.

04.06.2022 06:00
prebierka plodov Foto:
debata

Ako správne robiť prebierku plodov ovocných stromov a prečo je taká dôležitá? Veď stromy zarodia aj bez nej. „Áno, zarodia, no rozdiel je v tom, akú úrodu prinesú,“ hovorí záhradný architekt Martin Čurda z relácie TV Joj Nová Záhrada. „Každý strom má totiž svoj prirodzený potenciál úrody, alebo – inak povedané – má nastavené, koľko kilogramov úrody má priniesť a to bez ohľadu na počet plodov. Znie tom možno zvláštne, ale násada plodov vždy prevyšuje možnosti stromu. Je to akoby si vytváral strom istú rezervu pre prípad katastrofy. Ak všetko ide dobre, žiadna katastrofa sa nekoná – strom sám zhadzuje nadbytočný počet plodov – ide o prirodzený opad plodov. Napriek tomu – stále mu ich ostane zbytočne veľa.“

A tu nastupuje pestovateľ

Prebierka plodov je teda odstránenie nadbytočného množstva plodov. „Napríklad jabloň v tvare štíhleho vretena dokáže v plnej rodivosti priniesť úrodu asi 20 kilogramov. Bez prebierky všetky jablká dozrejú a výsledkom je veľké množstvo, ale veľmi malých plodov. V prípade prebierky by bola úroda takisto 20 kilogramov, ale v menšom počte jabĺk, ktoré by boli väčšie. O nič teda neprichádzame – v konečnej sume pozberáme rovnaký objem, či váhu, len v menšom počte väčších a chutnejších plodov, pretože po prebierke má každý ponechaný plod svoj priestor, vďaka čomu má dobrý prístup k slnečnému žiareniu,“ vysvetľuje Martin Čurda.

paulovnia Čítajte aj Dreviny čo rastú rýchlo, nestoja veľa a vytvoria aj pekný živý plot

Čo sa stane bez prebierky

V neprebratých a prehustených súplodiach dochádza k väčšiemu šíreniu chorôb a škodcov a neskôr riskujeme aj striedavú rodivosť stromov. Pri prebierke odstraňujeme plody zakrpatené, deformované a poškodené vplyvom škodcov alebo choroby. Ak zostáva na strome stále nadbytok plodov, v odstraňovaní pokračujeme tak, že na strome necháme menšiu časť plodov. Ak máme napríklad na rodivom konáriku súplodie piatich jabĺk, ponecháme len dve.

Stromy potrebujú aj hnojenie

V tomto období, keď sa plody „nalievajú“, teda rastú – stromy ocenia viac vlahy a pestrej výživy – pripomína záhradný architekt. Doprajeme im viaczložkové, vo vode rozpustné hnojivo hneď po tom, ako dôjde k prirodzenému opadu prvých plodov. Okrem toho – konáre, ktoré aj po prebierke zostávajú obsypané plodmi radšej podoprieme. Váha ovocia bude s dozrievaním narastať a mohla by konáre zlomiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #jabloň #ovocné stromy #prebierka plodov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december