Dve skvelé finty na jún: pre krásne trvalky a lepší kompost

Nielen keď ide o naše zdravie, ale aj keď ide o stav záhrady, platí, že prevencia je jednoduchšia a lacnejšia ako liečba. Júnová záhrada tak trochu klame telom. Je pekná a na pohľad momentálne nepotrebuje nijaké zásahy. Lenže potrebuje. Dôvodom je august. Ten sa síce môže zdať v súčasnosti veľmi ďaleko, ale keď príde a trvalky budú prosiť o pomoc, vtedy už býva neskoro.

06.06.2022 10:00
trvalky Foto:
debata

Horúce letné mesiace vysávajú zo záhrady život a nemilosrdne spália všetky rastliny, o ktoré nebudeme dbať už teraz. Ak chceme, aby trvalky naozaj pretrvali viac ako jedno leto, je potrebné v júni zasiahnuť a postarať sa o ne skôr, kým prídu augustové horúčavy. Mrazuvzdorné trvalky vysadíme do kvetináčov, kde nám budú neskôr pripomínať, čo všetko kvitlo na záhone počas skorého leta. V záhradných centrách vyberieme v tomto čase zdravé rastliny a doma ich potom ešte prihnojíme, aby sa krásne zazelenali alebo kvitli.

Aj kompost môže mať žatvu

Ak máte kompostér a chcete ho „povzbudiť“, aby vytváral viac kvalitného obsahu, podporte kompost pridávaním tzv. hnedých zvyškov. Na pohľad zvláštna fitna, no zaručene funguje. Medzi hnedé zvyšky patrí napríklad raždie, kartón alebo suché zvyšky rastlín, dokonca aj obsah vrecka z vysávača. A prečo sú hnedé zvyšky také špeciálne? Podporujú prúdenie vzduchu v komposte aj udržiavanie vlhkosti. Jedno i druhé prispieva k tvorbe kvalitného kompostu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jún #rastliny #kompost #trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december