Ovocné stromy teraz bojujú o živiny. Ako im pomôcť? A čo potrebujú rajčiny?

Záhradkárska sezóna je už približne mesiac v plnom prúde. Aj pri menšom pozemku je občas ťažké nepodľahnúť chaosu, vniesť do horúčkovitej činnosti aspoň rámcový systém a správne si stanoviť priority aj postupy. Nezabudnite ani na nepísané, ale o to prísnejšie rešpektované pravidlo, že špargľová sezóna sa končí na svätého Jána, teda 24. júna. Rebarborová dokonca už v polovici šiesteho mesiaca.

07.06.2022 14:00
rajčiny Foto:
debata

Na prahu leta súperia stromy s okolitou rastlinnou pliagou o živiny. Navyše, porast dusiaci spodok drevín môže spôsobiť hnilobu. Dôležité preto je vykosiť trávnik v okolí kmeňov na minimálnu výšku a dôkladne povyťahovať zo zeme burinu. Najspoľahlivejším riešením však je totálne vyčistenie obklopujúcej plochy od vegetácie: urobte to na polomer aspoň pol metra. Ak vám rozľahlosť pozemku dovoľuje veľkorysejší zákrok, obnažte priestor až do metrovej vzdialenosti všetkými smermi.

Rohovinové hobliny a mulč z trávy

Následne podporte drevinu rovnomerným rozsypaním jednej-dvoch hrstí rohovinových hoblín a z vizuálnych, ale najmä pestovateľských dôvodov zasypte lysinu tenkou vrstvou mulču z čerstvo pokosenej a podrvenej trávy. Takáto pokrývka pomáha regulovať vlhkosť a redukuje výskyt buriny. Doplňte ju raz za týždeň.

paulovnia Čítajte aj Dreviny čo rastú rýchlo, nestoja veľa a vytvoria aj pekný živý plot

Kokosové disky okolo kmeňa

Už na prelome jari a leta je pre hojnosť a kvalitu úrody kľúčová dostatočná zálievka. Napríklad taká jabloň potrebuje v čase sucha až 40 litrov vody týždenne. Nadmernému odparovaniu vlahy zabránite nahrnutím kôrového kompostu ku kmeňu. Použiť môžete aj priemyselne produkované špeciálne mulčovacie disky z kokosového vlákna. Výhodou je, že pred každým polievaním sa dajú ľahko odňať a po zavlažení inštalovať nazad.

Preriedenie spomaľuje starnutie

Jún je zároveň vhodný na preriedenie črtajúceho sa ovocia. V prípade takých broskýň to znamená nechať dozrievať iba jednu približne na každých 10 cm dĺžky výhonku. Prísnou selekciou si zadovážite výstavné kusy a spomalíte prirodzené starnutie stromu, respektíve regres jeho plodnosti.

prebierka plodov Čítajte aj Prečo je júnová prebierka plodov taká dôležitá? A čo ešte potrebujú ovocné stromy?

Zbavte rajčiny jalových zálistkov

Podobným zákrokom je priebežné opatrné vylamovanie postranných výhonov rajčín – tzv. zálistkov. Vzchádzajú z pazúch listov, jalovo rastlinu vysiľujú, redukujú tým budúcu úrodu a ešte aj zvyšujú náchylnosť na plesne. Riziko rozvinutia spomenutého neduhu znížite aj aplikovaním vývarov z byliniek – napríklad prasličky, ľubovníka či skorocelu. Hrsť zalejte litrom studenej vody a za občasného premiešania nechajte 24 hodín lúhovať.

Tekvica sa nepredávkuje

Ak vám zvýši čas, do blízkosti kompostoviska zasaďte tekvicu a navigujte výhonky na bočné steny. Veľké listy zatienia obsah a postarajú sa o to, aby sa pri výdatných zrážkach prehnane nepremočil. Tekvica má výhodu, že sa „nepredávkuje“ pôdou enormne bohatou na živiny, čo je pri takomto stanovišti v priamom susedstve zdroja nevyhnutná konštelácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jabloň #ovocné stromy #mulč #špargľová sezóna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december