Keď dozrejú posledné čerešne, začnú dozrievať višne. Z botanického hľadiska patria čerešne a višne k rôznym druhom, ale sú si veľmi blízke. Obidve odrody patria do čeľade kôstkovíc a ruží. Čerešne sú pôvodne odvodené od čerešne vtáčej, ktorá divo rastie na Kaukaze. Či už čerešne alebo višne – oboje sú nízkokalorické, višne majú o niečo menej kalórií a sacharidov. Obsahujú síce skromné množstvo minerálov a vitamínov, ale sú bohaté na antioxidanty. To by mohlo zaujímať napríklad športovcov – antioxidačný účinok čerešní spomaľuje zápalové procesy, ktoré sa podieľajú na bolestivosti svalov, a tým podporuje regeneráciu.
Proti zápalom aj úzkosti
Čerešne sú tiež bohaté na antokyány. Tieto prírodné pigmenty patria do skupiny polyfenolov a majú množstvo zdravotných účinkov. Majú napríklad preukázaný ochranný účinok na bunky, napríklad proti zápalom, predčasnému starnutiu a pravdepodobne aj proti rakovine. Okrem toho pôsobia rastlinné pigmenty proti zvýšenej hladine kyseliny močovej, a tak môžu účinne zmierniť príznaky dny a artritídy. Spomaľujú tiež vstrebávanie sacharidov v krvi a podporujú tvorbu hormónov znižujúcich hladinu cukru v krvi. Tým sa znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Podľa štúdie španielskej Universidad de Extremadura v Badajoze toto ovocie údajne aj zlepšuje náladu a zmierňuje úzkosť. Za to je zodpovedná aminokyselina tryptofán, ktorá podporuje odbúravanie stresových hormónov.

Višne dodajú viac chuti
Príprava čerešní je jednoduchá, ak ich chcete používať s kôstkami. Ich vykôstkovanie je prácne, najlepšie je na to používať vykôstkovač. Výber odrody čerešní závisí nielen od vášho osobného vkusu, ale aj od toho, na čo sa budú používať. Sladké čerešne sú najlepšie surové, ale sú tiež ideálnou voľbou do sladkostí, ako sú ovocné šaláty, krémy, zmrzlina, želé alebo ovocné rôsoly, teda tam, kde sa tepelne nespracúvajú. Na koláče, torty a iné letné pečivo, ako aj na džemy je však lepšie použiť višne, pretože majú výraznejšiu chuť a sú aromatickejšie. Len ich treba dosladiť, výber sladidla je otázka preferencií. Višne sa však dajú použiť nielen do sladkých jedál. Pokrmom s mäsom, čatní a iným slaným pochúťkam dodajú príjemný ovocný sladko-kyslo-trpký nádych.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Čerešňový koláč z jogurtu na Varecha.sk