Svoj pôvod majú v strednej Európe stále sa im tu výborne darí – ľahko si ich možno vypestovať aj v záhrade. Obdobie kvitnutia bazy čiernej je pomerne krátke. Kvety sa môžu zbierať najskôr od konca mája a potom najneskôr do konca júla. Vždy by ste ich mali zbierať mimo frekventovaných ciest kvôli možnému znečisteniu. Majú príjemnú vôňu a sladkú, intenzívnu chuť. Pri zbere kvetov bazy sa držte naozaj len bielych okvetí, pretože zelené stopky a zelené listy sú mierne jedovaté a môžu viesť k vážnym žalúdočno-črevným ťažkostiam. Na zber kvetov bazy si vyberte suchý deň, najlepšie na začiatku obdobia kvitnutia v júni.
Zaženie prechladnutie aj chrípku
Už v staroveku sa vedelo, že čierne bobule bazy čiernej sú skvelé pre zdravie. Prospešné sú však aj kvety, pretože obsahujú flavonoidy, éterický olej, triesloviny. Čerstvo uvarený čaj z kvetov bazy čiernej sa môže používať podobne ako čaj z lipového kvetu pri horúčke alebo všeobecne pri prechladnutí a chrípkových infekciách. Recept je jednoduchý: dve čajové lyžičky bazových kvetov zalejte 250 mililitrami vriacej vody a nechajte desať minút lúhovať. Potom nálev sceďte a vypite horúci alebo nechajte vychladnúť a vlažným kloktajte pri bolestiach hrdla. Odporúča sa aj naparovanie vývarom z kvetov bazy čiernej – to je účinné proti zápalu dutín a priedušiek, ale aj proti nečistej pokožke. Obklady s kvetmi bazy čiernej vraj zmierňujú nepríjemné pocity pri zápale očí alebo spálení slnkom.

Vyprážané kvety aj zmrzlina
Ak chcete použiť v kuchyni čerstvé kvety bazy, mali by ste ich pripraviť čo najskôr po zbere. Môžete ich aj usušiť a niekoľko mesiacov ich vzduchotesne a chránené pred svetlom skladovať na prípravu čaju alebo záparov. Na sušenie môžete kvety bazy voľne rozprestrieť na plech hneď po zbere a nechať ich sušiť v mierne otvorenej rúre pri teplote 40 stupňov Celzia. Ak chcete kvety bazy použiť čerstvé, najlepšie je ich len krátko umyť a dobre osušiť. Kvety bazy sa dajú v kuchyni použiť niekoľkými spôsobmi – najznámejší je sirup, ale dá sa pripraviť aj likér, víno a už naše babičky obľubovali bazové kvety obalené v sladkom cestíčku a vypražené. Diétnejšou formou dezertu s bazou môže byť jogurtovo-bazová zmrzlina.