Ako správne narábať s jahodami? Predstavte si, že sú to vajíčka

Námaha a starostlivosť vynaložená na pestovanie jedného z najpopulárnejších a najchutnejších záhradných artiklov konečne v tomto období doslova prináša plody. Nesprávnym zberom jahôd však môžete značne pokaziť výsledok. Ako sa tomu vyhnúť?

17.06.2022 06:00
jahody Foto:
debata

Nepokazte úrodu jahôd v úplnom závere chybami, ktoré vyplývajú zo zníženej obozretnosti. Zabudnite na vedrá alebo iné nádoby s vysokými bokmi. Jahody sú vďaka svojej šťavnatosti pocitovo ľahulinké, zároveň však aj primerane krehké. Otlačenie neblaho vplýva na kvalitu úrody a jej trvanlivosť. Nakumulovaná hmotnosť primnohých vrstiev prehnane stláča spodnú časť. Extrémne tým stúpa tendencia hniť. Použite plytké misky, tégliky, dózy, košíky alebo špeciálne drevené debničky. Šikovnou pomôckou sú viacposchodové stavebnicové, ktoré rozkladajú tlak do jednotlivých etáží.

Zber si nezjednodušujte

Plody opatrne ukladajte – nehádžte ich na diaľku v predklone rozkročmo nad záhonom, hoci vratké pendlovanie od oberanej plochy k nádobe a nazad láka zjednodušiť si zber. Pozor: k rozpučeniu jahôd často vedie aj to, že ich v čo najväčšom počte držíte v dlani, aby ste si ušetrili zvŕtanie a pochôdzky pomedzi vegetáciu.

čerešne Čítajte aj Žiadny zázrak, len obyčajné slovenské ovocie. Zlepší náladu, zmierni zápaly, spomalí starnutie

Bez teplotného šoku

Už z dôvodu ochrany vlastného komfortu i zdravia vám asi nenapadne zberať jahody počas poludňajšej horúčavy. Venujte túto časť dňa menej zaťažujúcej činnosti alebo sieste. Prospejete tým sebe aj úrode. Jahody sú totiž po vyhriatí slnkom mdlé a citlivejšie na tlak. V skorých ranných hodinách je ich aróma oveľa intenzívnejšia a chuť ešte chladnej dužiny pri priamej konzumácii príjemnejšia. Navyše, po uložení do chladničky alebo komory bez podstúpenia teplotného šoku dlhšie vydržia čerstvé. Ide však, žiaľ, iba o hodiny k dobru, nie dni.

Čas na vykúzlenie džemu či kompótu

Pozbierané jahody treba čo najrýchlejšie skonzumovať alebo tepelne spracovať. Podľa možností vopred nastoľte konšteláciu, ktorá to zohľadní. Zosúlaďte zber s prítomnosťou dostatočného počtu maškrtníkov, respektíve k nemu pristúpte vtedy, keď máte dosť času aj na vykúzlenie lahodného džemu alebo kompótu. Pochopiteľne, možnosťou je aj zamrazenie. Opäť: v predstihu si pripravte dostatok priestoru v mrazničke. Rozmrazené jahody sú mierne kašovité, stále však majú nezameniteľnú vôňu i chuť a môžete ich ďalej spracúvať.

kaleráb Čítajte aj Čo prezrádzajú o kalerábe jeho listy? A ktoré sú príliš dobré na to, aby ste ich vyhodili?

Premývanie zhoršuje konzistenciu

Ak je pozberanej úrody priveľa a okamžité spotrebovanie alebo spracovanie neprichádza do úvahy, rozložte plody napríklad na plech na pečenie, aby sa navzájom nedrvili. Potom ich uložte do chladu okolo 5 – 6 stupňov, pri ktorom si udržia väčšinu vitamínov aj minerálnych látok. Nepremývajte ich. Už bez toho majú veľa vlhkosti a ak im ju pridáte, konzistencia sa zmení k horšiemu. Navyše, takto sa rýchlejšie kazia.

Aj o prázdny záhon sa treba postarať

Po vyzbieraní jahôd nezabudnite na úkony, ktorými si zabezpečíte hojnosť plodov aj pre budúci rok. Vyplejte burinu, odstráňte zoschnuté listy, do hĺbky asi 5 centimetrov prevzdušnite pôdu bez poškodenia koreňov, pri takomto okopávaní do nej zapracujte zhruba štvrtinu ročnej dávky dusíkatého hnojiva. Záhon naďalej zavlažujte.

Video
Nechajte sa inšpirovať ďalším receptom od manželov Tomečkovcov a pripravte si tentokrát svieži cheesecake s ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #kompót #jahody #džem #záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december