Staré dobré fľašky hore dnom: je to naozaj dobrý spôsob dovolenkového zavlažovania?

Znova je tu fáza roka, v ktorej prahneme aspoň po týždni-dvoch mimo bežného prostredia. Komplikáciou pri plánovaní zájazdu k moru či tvorbe itinerára ciest po Slovensku býva, že v horúcich mesiacoch potrebuje vegetácia každodennú starostlivosť, predovšetkým polievanie.

26.06.2022 06:00
polievanie Foto:
debata

Často si treba poradiť bez ochotnej výpomoci počas dovolenkového obdobia. Ako? Ideálnym riešením pre neprítomného pestovateľa je automatický zavlažovací systém. Najmodernejšie zariadenia dokážu zásluhou senzorov zohľadniť aj aktuálne klimatické podmienky a vyhodnotiť stav pôdy. Navyše, činnosť môžete kontrolovať i modifikovať aj na diaľku prostredníctvom aplikácie v múdrom telefóne. Mnohé takéto systémy sú praktické a ešte aj vyhovujúce konceptu udržateľnosti, keďže fungujú výhradne na energiu z integrovaných solárnych článkov. Ak túto obrovskú vymoženosť nemáte k dispozícii, stále existuje zopár vykupujúcich opatrení a rozdielových trikov.

Tieň ako menšie zlo

Všetky črepníkové rastliny bez ohľadu na ich obvyklé preferencie umiestnite na tienisté stanovište blízko k sebe. Viaceré z nich síce nebudú mať optimálne podmienky na rast, ale je to menšie zlo ako vyschnutie. Kvetináče môžete poukladať aj do rozmernejších misiek a tie naplniť približne do štvrtiny výšky prichýlených nádob. Rovnakú úlohu splní aj plytká zóna jazierka. Uistite sa však, že črepníky sa neprevrátia pri silnejšom poryve vetra. Nedostatkom metódy dodávania vlahy stojatou vodou je nevhodnosť pre viaceré na podmáčanie háklivé rastliny – napríklad levanduľu. Ani odolnejšiu flóru by ste však tejto improvizácii nemali vystaviť na viac ako týždeň. Každý deň navyše zvyšuje riziko hnitia koreňov.

polievanie Čítajte aj Pršalo? Tak polejte záhradu. Prečo jej iba dážď nestačí?

Rebarbora, slama, lístie

Rozsiahle úžitkové záhony vrátane vyvýšených, samozrejme, nemáte ako presunúť. Pomôže však rozlúčkové dôkladné poliatie holej zeme a následné navrstvenie mulču, ktorý extrémne spomaľuje proces odparovania vlahy. Zaujímavým bio materiálom, ktorý zároveň poslúži aj ako organické hnojivo, sú listy rebarbory. Využiť však môžete aj slamu či presne na takéto účely odložené zdravé lístie z jesene.

Staré dobré fľašky hore dnom

Prerežte flóru, ktorá takýto zákrok znáša aj v tomto štádiu vegetačného cyklu. Týka sa to trebárs ruží. Pri pobyte mimo domova by ste sa ich krásou aj tak nepokochali. Fígeľ spočíva v tom, že ubratím z hmoty rastlín logicky zredukujete aj ich nároky na množstvo vody. Velebenou jednoduchou a zároveň mimoriadne funkčnou „ľudovou“ pomôckou sú rezervoáre z plastových fliaš, ktoré naplníte po okraj hore dnom a zatlačíte ich do zeminy. Vrchnák pritom ponechajte – urobte doň malý otvor na reguláciu prietoku, ktorý by inak bol kontraproduktívne priveľký.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dovolenka #záhrada #polievanie #zavlažovací systém
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december