Rozbité koleno, popálenina, uštipnutie? Vyrobte si v prírode liečivý obväz

Pomáha pri kašli, jeho šťava priaznivo pôsobí na drobné poranenia, ako sú odreniny alebo ranky po uštipnutí hmyzom. Hojí aj vnútorné orgány, pretože obsahuje aukubín, ktorého antibiotický účinok je porovnateľný s penicilínom. Reč je o skoroceli kopijovitom, ktorý pôsobí aj protizápalovo a vzhľadom na svoje čistiace schopnosti sa využíva aj v kozmetickom priemysle.

10.07.2022 06:00
skorocel Foto:
debata

Ak sa vám počas letného výletu stane malý úraz, príroda vám poskytne prvú pomoc práve v podobe skorocelových lístkov. Treba ich priložiť na postihnuté miesto a vytvoriť z nich provizórnu náplasť. Najväčšiu liečivú silu majú skorocelové listy, ktoré chceme používať v zime, v čase kvitnutia rastliny, čo je pomerne dlhé obdobie od mája do septembra. V tomto čase sa často pohybujeme v prírode, a tak je dobré vedieť, že menšie poranenia si môžeme hneď ošetriť. Liečivé účinky skorocelu dobre poznali naši predkovia, pre ktorých bola táto liečivá rastlinka často jediným spôsobom, ako zastaviť krvácanie, zmierniť opuch a urýchliť hojenie po úrazoch. Antibiotické a protizápalovú činky predurčujú skorocel aj na liečenie ochorení dýchacích ciest.

Ako ho zbierať a spracovať

Skorocel určený na zimné použitie zbierame v čase kvitnutia rastliny, lístky na použitie za čerstva sú najprospešnejšie ešte skôr, v období pred kvitnutím. Sušíme ich rozložené vedľa seba, nikdy nie nahrnuté vo vrstve, pretože by sme ich znehodnotili a pripravili o liečivé látky. Po vysušení je potrebné uskladniť lístky na tmavom a suchom mieste. Zo skorocelu môžeme pripraviť okrem obkladov aj čaj, sirup alebo masť. Sirup je výborný podporný prostriedok pri liečbe ochorení dýchacích ciest, masť zasa poslúži na menšie rany, štípance alebo aj na popáleniny. Semená skorocelu sa používali ako preháňadlo.

aloe Čítajte aj Čo má aloe spoločné s cibuľou, cesnakom alebo chrenom? Je to len rastlina alebo liek?

Poslúži aj jeho príbuzný

Ako liečivá rastlina je najlepší skorocel kopijovitý, no v prípade, že naň v prírode nenatrafíte, dobre poslúži aj jeho príbuzný skorocel väčší. Ten nemá listy úzke kopijovité, ale širšie, takmer okrúhle, no inak vzhľadom veľmi podobné vrátane výrazného žilkovania. Nájsť skorocel by však nemal byť problém, rastie po celom Slovensku a vďaka jeho rozšírenosti ho netreba pestovať v záhrade, no je to samozrejme možné. O tom, že je skorocel osvedčeným prírodným liečivým prostriedkom, svedčí aj jeho názov, z ktorého celkom jasne vyplýva, že rýchlo zaceľuje rany a hojí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krvácanie #sirup #opuch #skorocel #masť #ochorenia dýchacích ciest #obklady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december