Fakľa vydrží aj sucho, kosatec je stále smädný. Po čom túžia trvalky?

Odmeňte sa trvalkám za ich prínosy dôkladnou starostlivosťou počas horúceho obdobia. Zálievka, hnojenie a orez – také sú hlavné položky letnej opatery. Pri výsadbe na vhodné stanovište a agrotechnicky ústretovým spôsobom si v kombinácii s priebežným udržiavaním takejto zóny v záhrade ušetríte mnoho úkonov v dovolenkových mesiacoch, všetky však nie.

14.07.2022 06:00
trvalky Foto:
debata

Vzdajte hold svojim trvalkám tým, že si privstanete a polejete ich čo najskôr. Rosou prevlhčená pôda lepšie absorbuje ďalšiu vodu a vegetácia ochladená nocou neutrpí teplotný šok. Zeminu nepremokrite, dbajte však na dostatok vlahy. Inak si rastliny vytvoria korienky len v podpovrchovej vrstve substrátu a znižuje sa ich šanca prečkať leto v uspokojivom stave. Pochopiteľne, prihliadajte aj na individuálne potreby. Zatiaľ čo taká rudbekia alebo eremurus pestovateľmi ľudovo nazývaný fakľa vydržia určité sucho, kosatec sibírsky či konopáč patria k smädnejším zverencom. Vyprahnutie neznášajú aj trvalky preferujúce polotieň ako jarmanky a astilby.

Draslík pre vždyzelené druhy

Obohacovanie prostredia, v ktorom pestujete trvalky, si vyžaduje skúsenosť a cit pre mieru. Ak to preženiete, v prvom pláne podporíte bujnenie, zároveň však oslabíte listové pletivo, ktoré je potom náchylnejšie na múčnatku a ďalšie hubové choroby. Už na prelome zimy a jari rozhádžte po trvalkovom sektore tenkú vrstvu vyzretého kompostu. Mnohým skromnejším typom to vlastne stačí na celý rok. Vyšším trvalkám s výraznejším apetítom na živiny, napríklad stračonôžke alebo floxu, pridajte okolo apríla rohovinové hobliny, prípadne komplexné organické hnojivo, respektíve namiesto toho v úvode leta minerálne hnojivo. Vždyzeleným trvalkám doprajte v auguste či septembri špeciálny prípravok s vysokým obsahom draslíka. Listy vďaka tomu lepšie budú znášať mráz a pod jeho vplyvom nezhnednú.

trvalky Čítajte aj Hitparáda trvaliek: ktoré sa k sebe hodia a na čo dávať pozor pri ich kombinovaní

Estetický aj preventívny význam orezu

Niektoré druhy trvaliek vás potešia druhým kvitnutím, keď ich po tom prvom v rámci jednej sezóny rezolútne orežete na šírku dlane nad terénom. Týka sa to spomenutého robustného tandemu stračonôžka – flox, ale aj šalvie hájovej, hviezdnika či nádhernej vojnovky belasej alias Jakubovho rebríka. Úkon má okrem estetického často aj preventívny význam: pri viacerých rastlinách, povedzme orlíčku, totiž zabraňuje divokému samočinnému výsevu znižujúcemu kvalitu flóry. Alchemilka koncom leta ponúkne kompaktný nový pokryv, keď ju energicky skrátite v období kvitnutia. Himalájsky mak zase treba zredukovať krátko pred kvitnutím už v roku jeho výsadby: oberiete sa tým o črtajúci sa zážitok z prenikavej a nevšednej modrej, ale výdrž rastliny natiahnete aj o niekoľko rokov. V druhej sezóne ho treba zostrihať hneď po odkvitnutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #trvalky #orez #zalievanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december