Pozor na „lietajúce kliešte“. Rozčertený hmyz prenáša vážne ochorenia

Komáre a iný dotieravý hmyz už pokazili nejedno príjemné letné posedenie. Ich vytrvalé nájazdy na našu kožu predčasne ukončili sľubne rozbehnuté záhradné párty či grilovačky alebo nás minimálne donútili kapitulovať a presunúť sa dovnútra. A beda nám! Okrem komárov sa v posledných rokoch na nás vedia vyrojiť aj rozčertené čierne mušky, tzv. muchničky. Extrémne bolestivé štípance nám ich budú pripomínať aj dva týždne.

15.07.2022 06:00
štípance Foto:
debata (1)

Muchničky aj komáre prenášajú rôzne ochorenia vrátane boreliózy či encefalitídy. Nie nadarmo sa im vraví aj lietajúce kliešte. Sú natoľko „dravé“, že ich zväčša neodradí ani repelent, preto jedinou obranou proti nim je oblečenie zahaľujúce celé telo. Každé uštipnutie zákonite sprevádza reakcia nášho organizmu. Postihnuté miesto môže jemne opuchnúť, začervenať, no najmä veľmi svrbí a niekedy až bolí. Imunita sa takto vyrovnáva s cudzorodými látkami, ktorými si hmyz upravuje našu krv, aby jej dokázal vypiť za krátky čas čo najviac. Komár dobre vie, že je iba otázka sekúnd, kým si ho všimneme. Jeho sliny obsahujú aj rôzne iné, pre naše telo neznáme bielkoviny, na ktoré môžeme mať slabšiu či silnejšiu reakciu. V prípade silnejšej reakcie nemusí nevyhnutne ísť o alergickú reakciu na bielkoviny v slinách komárov. Viac dní trvajúcim opuchom či bolestivosťou môžu trpieť ľudia so zníženou imunitou alebo citlivejšou pokožkou a malé deti.

skorocel Čítajte aj Rozbité koleno, popálenina, uštipnutie? Vyrobte si v prírode liečivý obväz

Na sezónu štípancov sa dá pripraviť

Čím lepšie funguje imunitný systém, tým miernejšie sú aj jeho prípadné alergické prejavy. Ak mávate vy alebo vaše deti na uštipnutia prudké reakcie, môžete sa na sezónu komárov pripraviť užívaním imunostimulátorov, napríklad s obsahom beta glukánu. „Nedá sa to generalizovať, ale v mnohých prípadoch sa preukázalo, že pomocou beta glukánu možno tlmiť príznaky alergií. Ukázalo sa, že je vhodné začať ho užívať aspoň jeden až dva mesiace pred alergickou sezónou, stačia pritom nižšie dávky,“ hovorí Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures. Základným znakom alergickej reakcie je, že sa neprejavuje len v mieste vpichu, ale aj na inej časti tela. Príznaky môžu byť naozaj rôznorodé, tak ako pri akejkoľvek alergickej reakcii. Niekomu opuchne tvár alebo sa mu môže dokonca ťažšie dýchať. Vtedy je namieste podanie antihistaminík alebo aj kortikoidov.

Čím neskôr, tým horšie

Možno ste už boreliózu prekonali, dokonca niekoľkokrát, ani ste to netušili – prezradili ju len krvné testy. Gratulujeme! Vaša imunita odviedla svoju prácu na jednotku. Žiaľ, u citlivejších jedincov môže mať neliečená borelióza nezvratné a veľmi nepríjemné celoživotné následky. Čím neskôr sa zistí a lieči, tým horšie. Keď prejde do chronickej fázy, poškodzuje aj imunitný systém a takto oslabené telo je potom ľahkým terčom pre akékoľvek infekcie. Čo robiť, aby nás komáre a mušky nechali na pokoji? Bežať domov po svetlé oblečenie, ktoré zakryje ruky aj nohy. Pomôžu aj repelenty z lekárne alebo prírodné esenciálne oleje.

Opuch a bolesť na mieste uštipnutia zmierni cibuľa, cesnak alebo zemiak. Pomôže aj jablkový ocot, med, ľad či morská soľ.

Ako zmierniť opuchy a svrbenie

Keď už sme utŕžili bolestivé štípance, ako prvá pomoc poslúžia potraviny, ktoré má doma každý – cibuľa, cesnak alebo zemiak. Plátok z niektorej tejto zeleniny priložíme na kožu a keď štípanec prestane svrbieť, opláchneme pokožku vodou. Svrbenie a opuch zmierni aj ocot, najlepšie jablkový. Nanesieme ho vatovým tampónom a po chvíľke zmyjeme. Za vyskúšanie stojí aj poctivý med od včelára alebo morská soľ roztretá s trochou vody na pastu. Po chvíľke pôsobenia ju zmyjeme. Opuch stiahne aj obyčajný ľad, hoci len na chvíľku. Na dlhší čas ranku schladí aloe vera. Účinným pomocníkom pri ošetrovaní štípancov je aj beta glukán vo forme gélu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hmyz #betaglukán #komáre #borelióza #encefalitída #muchničky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december