Záhrada v ohrození: horúčavou trpia aj rastliny. No viac ako teplo ich ničí niečo iné

Dlhodobé extrémne teplo ešte aj spojené s nedostatkom tekutín je zničujúce pre všetko živé vrátane vegetácie. Zeleň v záhonoch či na balkóne bez správnej starostlivosti ochabuje a následky na úrodu i okrasnú kvalitu môžu byť nezvratné.

21.07.2022 06:00
horúčavy Foto:
debata

V prvom rade, samozrejme, doprajte záhrade dostatok vlahy nad rámec zrážok, ktoré všetci pestovatelia momentálne márne vzývajú. Týka sa to predovšetkým trávnika a veľkolistých druhov flóry. Dôležité sú správne metódy, ktoré účtu za vodu nepridajú nulu a najmä v konečnom dôsledku nebodaj nenapáchajú viac škody ako úžitku. Zavlažujte čo najskôr ráno, kým sa pôda ešte nezohreje a lepšie absorbuje vlahu. Okrem toho tým nevystavíte rastliny teplotnému šoku. Ak máte na polievanie k dispozícii samočinný systém, nechajte ho pracovať v noci. Zohľadnite fakt, že najúspornejšia a zároveň najefektívnejšia je životodarná vlhkosť servírovaná vo forme jemného aerosólu, nie ubíjajúceho prúdu. Priebežne ku komfortu prispeje aj sprejovanie nadzemných častí.

Vodu treba až po koreňový systém

Vlahu radšej dodávajte menej často, ale zato intenzívne, aby presiakla až do hlbších vrstiev, napojila koreňové systémy a následne sa pomalšie odparovala. V ideálnom prípade používajte vlažnú vodu. Horúcu viaznucu v hadici na slnku nechajte na úvod procedúry odstriekať bokom. Pri kvetináčoch s odtokovými otvormi počkajte, kým sa závlahová tekutina objaví v podloženej miske.

mačky a počasie Čítajte aj Kedy príde búrka? Motýle vám dávajú na prípravu hodinu, mačky ešte menej

Teplo znesú, priame slnko nie

Pri dostatočnom zalievaní nie je pre rastliny najväčším problémom sparno ako také. Naopak, mnohým teplomilným typom vyložene vyhovuje a prosperujú vtedy nad pomery. Deštruktívne je priame slnko, ktoré spaľuje olistenie. Háklivé rastliny na menších plochách, akými sú napríklad vyvýšené záhony, môžete odcloniť tieniacimi plachtami alebo jednoduchými zástenami. Vegetáciu nezakrývajte rúnom: v takýchto poveternostných podmienkach totiž má dusivý dopad. Pootvárajte pareniská a skleníky v záujme výmeny vzduchu. Na balkóne, lodžii alebo terase poslúži pravidelné účelové preskupovanie kompozície, je však dosť prácne a vyžaduje si vašu prítomnosť doma. Šikovným riešením sú rolety, pergoly či markízy.

Mulč poslúži v záhone aj na balkóne

Potrebu zálievky predovšetkým v oblastiach s celkovým nedostatkom vody významne zredukujete prostredníctvom približne päťcentimetrovej povrchovej vrstvy kôry. Zrážky aj závlahy vďaka jej regulačným vlastnostiam zotrvajú v pôde dlhšie a spotreba sa znižuje aj tým, že zemina zostáva chladnejšia. Eventuálne môžete využiť aj organickú náhradu v podobe zvyškov zdravých rastlín. Sekundárnym prínosom mulčovania je posilnenie humóznej zložky v štruktúre substrátu – aj to napomáha uchovávaniu vlhkosti. Nezdráhajte sa použiť mulč aj pri črepníkovej vegetácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #zavlažovanie #vyvýšené záhony #mulč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december