Na čo dávať celé leto pozor, aby uhorky dobre rodili

Kým nakladačky a poľné uhorky pestujeme vonku na záhonoch, náročnejšie hadovky rastú v skleníku. Tam ich počas leta ohrozuje prehrievanie a škodce. No ani pestovanie záhonových druhov nie je úplne bez rizika. Pokiaľ každému druhu doprajeme starostlivosť, ktorú potrebuje, budeme sa tešiť z bohatej úrody a dlhého obdobia zberu plodov. Dôležité je vedieť, čo ktorý druh potrebuje.

23.07.2022 06:00
uhorky Foto:
debata

Nejeden záhradkár si v lete často povzdychne, že musí tráviť celé hodiny polievaním uhoriek. No pokiaľ sa v pôde nachádza dostatok organickej hmoty, ktorá na seba naviaže vodu, nie sú záhonové druhy uhoriek v súvislosti s vlahou až také chúlostivé. Bohatá pôda udrží vyvážené vodné pomery, vďaka ktorým nemusíme uhorky polievať príliš často. Dlhší interval polievania im vyhovuje aj z pohľadu možných chorôb. Preliate uhorky sú totiž náchylné na napadnutie plesňou. Spoznáte ju tak, že listy schnú a hynú. Aby sme tomu zabránili, obmedzíme polievanie a uhorky pestujeme na nástielke, aby neboli v kontakte s pôdou. Ako nástielku môžeme použiť slamu, prípadne netkanú textíliu.

Bojujeme s letnou chorobou

V druhej polovici letnej sezóny, teda práve v tomto období, sa na uhorkách často objavuje pleseň uhorková. Zabránime tomu výberom odolnej odrody. No keď už rastliny pleseň napadla, zachráni ich iba fungicíd, ktorý je potrebné použiť opakovane. Jednoduchou prevenciou je pestovanie nakladačiek na sieťach, kde sa k plodom aj listom dostane vzduch a môžu po daždi rýchlejšie uschnúť. V auguste už uhorky prihnojovať netreba, no neuškodí im to, rovnako ako zastrihávanie bočných výhonkov. Tento úkon podporí zakladanie listov aj plodov.

broskyne Čítajte aj Ako pestovať broskyne a kde to radšej ani neskúšať

Ani v skleníku nie sú v bezpečí

Skleníkové hadovky sú ešte náročnejšie ako ich záhonoví príbuzní. Aby sa v lete neprehriali, treba nechať skleník otvorený a zatieniť ho, keďže ani priame slnko týmto uhorkám neprospieva. Hadovky potrebujú poliať dvakrát týždenne, vždy aj s pridaným hnojivom. Ich veľkými nepriateľmi sú roztočce. Boj s nimi nebýva jednoduchý a záhradkári ho často prehrajú. Do boja s roztočcami môžu nasadiť ich prirodzených nepriateľov – dravé roztoče – alebo chémiu. Na prvý spôsob je však už v tomto období neskoro. Skleníkové uhorky ohrozuje aj fusariové vädnutie spôsobujúce uschnutie rastlín. Počas sezóny sa nedá urobiť nič, len takúto rastlinu odstrániť. Po sezóne je potrebné vymeniť pôdu za čerstvú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #uhorky #roztočce #nakladačky #poľné uhorky #hadovky #pleseň uhorková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december