Utopte nervozitu v čaji: na podráždené nervy účinkuje jedna rastlina ako sedatívum

Nájdeme ju pri riekach, pretože táto liečivá rastlinka má rada vlhké bahnisté miesta. No väčšinou si ju tam ani nevšimneme, pretože vyzerá veľmi nenápadne. Karbinec európsky sa dosť podobá na hluchavku, líši sa od nej menej nápadnými kvetmi, ktoré nemajú typický pyskovitý vzhľad.

28.07.2022 06:00
karbinec Foto:
debata

Karbinec má drobné, jemne bodkované kvety s červenou kresbou, ale liečivou časťou tejto rastliny je vňať, ktorú zbierame a sušíme. Rastlina sa rozmnožujeme semenami, ktoré sa šíria vodnými tokmi, ale množí sa aj rozrastajúcimi sa koreňovými výbežkami.

Je symbolom rodiny a jej sily

Kto sa zaujíma o liečivé bylinky, ten vie, že ľudový názov karbinca je vlčia noha. A vie aj to, že ľudové názvy odrážajú vlastnosti rastliny alebo jej symbolické spojenia. Vlk je symbolom zmyslu pre rodinu a kvietky karbinca, ktoré rastú v trsoch, pripomínajú rodinnú svorku. Čaj alebo tinktúra z vňate karbinca pomáha zmierňovať ženské predmenštruačné alebo klimakterické ťažkosti a priaznivo účinkuje pri miernej forme hyperfunkcie štítnej žľazy.

skorocel Čítajte aj Rozbité koleno, popálenina, uštipnutie? Vyrobte si v prírode liečivý obväz

Zber a sušenie majú svoje pravidlá

V čase kvitnutia karbinca, čo je od júna do septembra, zbierame jeho vňať, ktorú môžeme následne využiť čerstvú alebo sušenú. Pri sušení by nikdy nemala byť vystavená teplotám vyšším ako 40 stupňov, pretože vysoká teplota ju pripraví o liečivé účinky a z liečivej rastliny nám ostane len obyčajné seno. Preto je vhodné sušiť vňať vo zväzkoch zavesených v tieni alebo z čerstvej vňate rovno pripraviť tinktúru. Sušenú vňať uskladňujeme v uzavretej nádobe a rozmrvíme ju až tesne pred prípravou.

Dajte si čaj a uvoľnite sa

Pri podráždenosti, nervozite a nespavosti účinkuje čaj z karbinca ako mierne sedatívum. Uvoľňuje vegetatívne svalstvo, čím prispieva k pokojnému nočnému odpočinku, ktorého nie sme v podráždenosti schopní. Oddychovať nás donúti aj tým, že spomaľuje látkovú výmenu. Aby sme spozorovali tieto účinky, je potrebné užívať karbinec aspoň mesiac. Keď ho chceme vysadiť, nerobíme to zo dňa na deň, ale postupne znižujeme dávky počas štyroch až šiestich týždňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #nespavosť #podráždenosť #vňať #liečivá rastlina #karbinec #vlčia noha
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december