Farbí vlasy, privoláva menštruáciu, odháňa chrípku a zápaly. Objavte mocnú liečivku

Vďaka svojmu výzoru a niekdajšiemu použitiu si táto rastlina vyslúžila ľudový názov kráľovská svieca. Divozel veľkokvetý je vysoký a má žiarivo žlté kvety, ktoré sa kedysi využívali pri výrobe knôtov sviečok. Rastie na lúkach a pri cestách, no môžeme ho aj pestovať v záhrade. Nielen, že ju skrášli, ale nám prinesie aj úžitok. Divozel je totiž dekoratívna aj liečivá rastlina.

01.08.2022 06:00
divozel Foto:
debata

Táto pomerne mohutná rastlina patrí medzi dvojročky, pričom v druhom roku môže dosiahnuť výšku až dva metre. Z bohatej ružice veľkých podlhovastých listov vyrastá vysoká stonka kvitnúca vo zväzkoch žltými kvetmi, a to od júna do augusta. Kvety sú zároveň tou časťou rastliny, ktorú zbierame na liečivé účely. Najlepšie je zbierať divozelové kvety každý deň, tak ako rozkvitajú, za slnečného dňa cez obed. Divozel je prospešný aj pre včely a jeho vysadením ich ľahko prilákame do záhrady.

Kedy nám dokáže pomôcť

Z divozelu sa dá pripraviť liečivý čaj, odvar, obklad aj tinktúra. Čaj a odvar slúžia na úľavu pri ochoreniach pľúc a priedušiek. Zmierňujú kašeľ, zápal hrdla, uvoľňujú hlieny. Odvar sa dá používať aj ako kloktadlo. Takisto tinktúra je výborná pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Nachladnutia, chrípky, zápaly – to všetko divozel pomáha vyliečiť. Zmierňuje tiež príznaky astmy. Obklad z listov divozela zmierni bolesti a opuchy, pomáha i pri bolestiach uší a tváre, používa sa aj pri hemoroidoch a vredoch predkolenia. Čaj z kvetov zosilní veľmi slabú menštruáciu. Zaujímavé je, že kvety divozelu sa kedysi používali pri výrobe sviečkových knôtov a ženy si pomocou nich farbili vlasy.

harmanček Čítajte aj Zázračná rastlina dva v jednom: poslúži ako náhrada trávnika aj ako liek

Ako ho pestovať a zbierať

Divozel potrebuje slnečné miesto a dostatok priestoru, aby sa mohol rozrásť na všetky strany. Vyžaduje priepustnú, no nie vápencovú pôdu. V ťažkej ílovitej pôde neporastie. Rastline pomáha tzv. spätný rez, ktorý podporuje kvitnutie. Divozel môžeme zbierať po celý čas kvitnutia, teda celé leto od júna až do septembra. Kvety aj listy treba hneď usušiť. Sušené ich potom skladujeme na suchom mieste. Najlepší čas na zber je za suchého slnečného počasia. Hoci má divozel priaznivé účinky na naše zdravie, platí pri ňom podobne ako pri väčšine liečivých rastlín, že ho neužívame dlhodobo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tinktúra #obklad #liečivý čaj #divozel #liečivá rastlina #dvojročka #pľúca a priedušky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december