Do Európy sa dostal zo západnej Ázie a na starom kontinente momentálne rastie všade okrem Britských ostrovov a Škandinávie. Lahodne sladkastý kôpor voňavý (Anethum graveolens) svojím botanickým zaradením prislúcha k čeľadi mrkvovitých koreňových rastlín. Paradoxne: koreň ako jediný zostáva bez využitia. Kôpor síce je pomerne sprofanovaný školskými jedálňami a menzami, mnohí si však bez neho nedokážu predstaviť lososa, uhorkový šalát, spestrujúcu nátierku či portfólio letných prívarkov. Zaujímavo dokáže preliezť aj do oleja a octu.
V mrazničke vydrží pol roka
Práve druhá polovica augusta, ktorá čoskoro príde, je obdobím zberu semien kôpru na záver vegetačného cyklu tejto jednoročnej, v plnom raste viac ako metrovej klasickej bylinky. Ak si ich uchováte a od ďalšej jari budete postupne vysievať každé dva-tri týždne na slnečné stanovište do hĺbky okolo dvoch centimetrov, zabezpečíte si kontinuálny a množstvom akurátny prísun listov – hlavnej časti na kulinárske i terapeutické spotrebúvanie. Zhruba mesiac a pol po výseve, keď rozkonárené stonky dosiahnu asi 15 centimetrov, môžete opakovane oberať končeky, prípadne však aj celé rastliny. Po vysušení, naporciovaní a zmrazení si zadovážite dochucovadlo aj na zimu. V mrazničke totiž kôpor vydrží pol roka, čiže do najbližšej prvej úrody.
Čítajte aj Utopte nervozitu v čaji: na podráždené nervy účinkuje jedna rastlina ako sedatívumPri varení pridávajte až na záver
Ideálnym časom na zber vňate je skoré ráno teplého dňa po pominutí rosy. Zároveň sa však pustite do práce pred poludňajšími horúčavami, pri ktorých sa vonné silice vyparujú a následne na tanieri absentuje očakávaná prenikavosť. Použite ostré a čisté záhradnícke nožnice. Okamžite po zbere úrodu spracujte. V chladničke si kôpor uchová sviežosť maximálne niekoľko dní. Pomôže mu zabalenie do navlhčenej utierky. Perovito zložené listy prichádzajú o arómu aj pôsobením tepla pri varení: pridávajte ich až na záver procesu.
Polievkovú lyžicu lúhujte päť minút
Žltkasté kvety kôpru sa objavujú počas prázdninových mesiacov a nie sú pochúťkou len pre včely. Hodia sa trebárs na zjemnenie nakladaných uhoriek. Takisto ich zbierajte chirurgicky nabrúseným náradím zarána a už bez orosenia. Zopár ponechajte na semená, ktoré pretrvávajú do októbra. V porovnaní s vňaťou a kvetmi sú horkejšie. Vyniknú v dusených pokrmoch, ale aj samostatne po úprave pražením. Zbierajú sa popoludní, keď nie je sychravo. Vtedy majú najvyšší obsah účinných látok. Povelom je ich prechod do hnedého sfarbenia a poopadávanie pri kontrolnom jemnom potrasení rastlinou. Časť si môžete uskladniť na vysiatie a vysušený zvyšok postupne – doslova po polievkových lyžiciach na jednu šálku – premeniť na odvar. Lúhujte päť minút.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Karfiol s hráškovým krémom a blanšírovanou špargľou podľa Pavla Berkyho na Varecha.sk