Školské jedálne mu zničili meno, ale bola by chyba vzdať sa kôpru. Do jedla sa nepridáva pre nič za nič

Osobne nemusíte kôpor zbožňovať, napriek tomu ho však môžete pestovať pre zásobovanie a potechu okolia s odlišne nastavenými chuťovými preferenciami. Navyše, nezanedbateľné sú jeho prínosy pre naturálnu medicínu, a to najmä vo forme odvaru zo semien proti nadúvaniu. Všeobecne pomáha pri tráviacich ťažkostiach a podporuje aj tvorbu materského mlieka.

03.08.2022 06:00
kôpor Foto:
debata

Do Európy sa dostal zo západnej Ázie a na starom kontinente momentálne rastie všade okrem Britských ostrovov a Škandinávie. Lahodne sladkastý kôpor voňavý (Anethum graveolens) svojím botanickým zaradením prislúcha k čeľadi mrkvovitých koreňových rastlín. Paradoxne: koreň ako jediný zostáva bez využitia. Kôpor síce je pomerne sprofanovaný školskými jedálňami a menzami, mnohí si však bez neho nedokážu predstaviť lososa, uhorkový šalát, spestrujúcu nátierku či portfólio letných prívarkov. Zaujímavo dokáže preliezť aj do oleja a octu.

V mrazničke vydrží pol roka

Práve druhá polovica augusta, ktorá čoskoro príde, je obdobím zberu semien kôpru na záver vegetačného cyklu tejto jednoročnej, v plnom raste viac ako metrovej klasickej bylinky. Ak si ich uchováte a od ďalšej jari budete postupne vysievať každé dva-tri týždne na slnečné stanovište do hĺbky okolo dvoch centimetrov, zabezpečíte si kontinuálny a množstvom akurátny prísun listov – hlavnej časti na kulinárske i terapeutické spotrebúvanie. Zhruba mesiac a pol po výseve, keď rozkonárené stonky dosiahnu asi 15 centimetrov, môžete opakovane oberať končeky, prípadne však aj celé rastliny. Po vysušení, naporciovaní a zmrazení si zadovážite dochucovadlo aj na zimu. V mrazničke totiž kôpor vydrží pol roka, čiže do najbližšej prvej úrody.

karbinec Čítajte aj Utopte nervozitu v čaji: na podráždené nervy účinkuje jedna rastlina ako sedatívum

Pri varení pridávajte až na záver

Ideálnym časom na zber vňate je skoré ráno teplého dňa po pominutí rosy. Zároveň sa však pustite do práce pred poludňajšími horúčavami, pri ktorých sa vonné silice vyparujú a následne na tanieri absentuje očakávaná prenikavosť. Použite ostré a čisté záhradnícke nožnice. Okamžite po zbere úrodu spracujte. V chladničke si kôpor uchová sviežosť maximálne niekoľko dní. Pomôže mu zabalenie do navlhčenej utierky. Perovito zložené listy prichádzajú o arómu aj pôsobením tepla pri varení: pridávajte ich až na záver procesu.

Polievkovú lyžicu lúhujte päť minút

Žltkasté kvety kôpru sa objavujú počas prázdninových mesiacov a nie sú pochúťkou len pre včely. Hodia sa trebárs na zjemnenie nakladaných uhoriek. Takisto ich zbierajte chirurgicky nabrúseným náradím zarána a už bez orosenia. Zopár ponechajte na semená, ktoré pretrvávajú do októbra. V porovnaní s vňaťou a kvetmi sú horkejšie. Vyniknú v dusených pokrmoch, ale aj samostatne po úprave pražením. Zbierajú sa popoludní, keď nie je sychravo. Vtedy majú najvyšší obsah účinných látok. Povelom je ich prechod do hnedého sfarbenia a poopadávanie pri kontrolnom jemnom potrasení rastlinou. Časť si môžete uskladniť na vysiatie a vysušený zvyšok postupne – doslova po polievkových lyžiciach na jednu šálku – premeniť na odvar. Lúhujte päť minút.

Video
Módny návrhár a finalista šou MasterChef Česko 2020 Pavel Berky nám pripravil zaujímavý recept zo svojej kuchárskej knihy. Pozrite si, ako nápadito môžete podávať karfiol, ktorého je teraz všade dosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kôpor #bylinka #vňať #naturálna medicína
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december