Čučoriedky patria medzi najzdravšie ovocie – majú veľa myrtilínu, prírodného pigmentu, ktorý nielenže dodáva sýtomodrú farbu, ale aj neutralizuje voľné radikály. Tie zohrávajú zásadnú úlohu pri vzniku chronických ochorení a procesoch predčasného starnutia. Okrem toho myrtilín, ktorý patrí medzi antokyány, podporuje elasticitu ciev, a tak pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Veľký obsah vitamínu C a E v čučoriedkach navyše podporuje ochranný účinok na bunky a posilňuje imunitný systém.
Proti baktériám, vírusom aj plesniam
V ľudovej a prírodnej medicíne sú čučoriedky už po stáročia známe ako účinný liek na črevné problémy. Najmä lesné čučoriedky sú mimoriadne bohaté na triesloviny, ktoré môžu chrániť poškodenú sliznicu pri hnačke a brzdiť rast baktérií a vírusov. Okrem toho sa zistilo, že flavonoidy, ktoré obsahujú, dokážu potláčať rast baktérií, plesní a vírusov, ako aj zabraňovať zrážaniu krvi. Viac zdraviu prospešných látok obsahujú lesné než pestované čučoriedky.

Hodia sa do sladkej aj slanej kuchyne
Pri nákupe čučoriedok sa uistite, že vyzerajú pekne a majú bezchybnú šupku. Nemali by byť „scvrknuté“, ani vlhké. Čučoriedky patria, žiaľ, medzi veľmi citlivé ovocie, ľahko splesnivejú, tak je najlepšie zjesť ich alebo spracovať čo najskôr. Dlhšie vydržia, ak sú rozložené na tanieri v chladničke. Čučoriedky sú výborné do koláčov a dezertov každého druhu. Zľahka roztlačené sa dajú primiešať do tvarohu a jogurtu alebo použiť na výrobu krémov a zmrzliny. Výborné sú aj zavárané, ako džem či želé. Keďže sú zriedkavo veľmi sladké, výborne sa hodia aj do slanej kuchyne. Napríklad v šalátoch vyzerajú dobre vizuálne aj chuťovo. V omáčkach k divine alebo hydine sú čučoriedky tiež chutnou ozdobou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tvarohovo-krupicový koláč s ovocím podľa Dominiky Morávkovej na Varecha.sk