Patria medzi najzdravšie ovocie, hľadajte ich radšej v lese než v obchode

Dostať sa k lesným čučoriedkam nie je jednoduché. Pestované čučoriedky sú zasa k dispozícii z dovozu po väčšinu roka, v lete aj od domácich pestovateľov, ale ich chuť je menej výrazná, ako chuť lesných čučoriedok. Zaujímavé je, že lesné čučoriedky sú jedným z mála ovocí, ktoré majú pôvod aj u nás: ich pôvodným domovom je totiž severná, stredná a východná Európa.

04.08.2022 06:00
čučoriedky Foto:
debata (2)

Čučoriedky patria medzi najzdravšie ovocie – majú veľa myrtilínu, prírodného pigmentu, ktorý nielenže dodáva sýtomodrú farbu, ale aj neutralizuje voľné radikály. Tie zohrávajú zásadnú úlohu pri vzniku chronických ochorení a procesoch predčasného starnutia. Okrem toho myrtilín, ktorý patrí medzi antokyány, podporuje elasticitu ciev, a tak pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Veľký obsah vitamínu C a E v čučoriedkach navyše podporuje ochranný účinok na bunky a posilňuje imunitný systém.

Proti baktériám, vírusom aj plesniam

V ľudovej a prírodnej medicíne sú čučoriedky už po stáročia známe ako účinný liek na črevné problémy. Najmä lesné čučoriedky sú mimoriadne bohaté na triesloviny, ktoré môžu chrániť poškodenú sliznicu pri hnačke a brzdiť rast baktérií a vírusov. Okrem toho sa zistilo, že flavonoidy, ktoré obsahujú, dokážu potláčať rast baktérií, plesní a vírusov, ako aj zabraňovať zrážaniu krvi. Viac zdraviu prospešných látok obsahujú lesné než pestované čučoriedky.

karbinec Čítajte aj Utopte nervozitu v čaji: na podráždené nervy účinkuje jedna rastlina ako sedatívum

Hodia sa do sladkej aj slanej kuchyne

Pri nákupe čučoriedok sa uistite, že vyzerajú pekne a majú bezchybnú šupku. Nemali by byť „scvrknuté“, ani vlhké. Čučoriedky patria, žiaľ, medzi veľmi citlivé ovocie, ľahko splesnivejú, tak je najlepšie zjesť ich alebo spracovať čo najskôr. Dlhšie vydržia, ak sú rozložené na tanieri v chladničke. Čučoriedky sú výborné do koláčov a dezertov každého druhu. Zľahka roztlačené sa dajú primiešať do tvarohu a jogurtu alebo použiť na výrobu krémov a zmrzliny. Výborné sú aj zavárané, ako džem či želé. Keďže sú zriedkavo veľmi sladké, výborne sa hodia aj do slanej kuchyne. Napríklad v šalátoch vyzerajú dobre vizuálne aj chuťovo. V omáčkach k divine alebo hydine sú čučoriedky tiež chutnou ozdobou.

Video
Talentovaná herečka, speváčka a moderátorka nám upiekla šťavnatý koláčik spolu so svojou dcérou Amálkou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #čučoriedky #flavonoidy #myrtilín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december