Ako vybrať záhradný nábytok, čo vydrží celé desaťročia: Vyhnite sa častým chybám

Terasa alebo časť záhrady určená na posedenie a relax slúži po celú letnú sezónu ako druhá obývačka i jedáleň a v prípade príjemnej jari a jesene tu môžeme oddychovať väčšinu roka. Preto je naozaj dôležité, ako si tento priestor zariadime. Dnes je na trhu veľký výber záhradného jedálenského nábytku, sedačiek, kresiel a iných zariaďovacích prvkov, takže môže byť zložité zorientovať sa a vybrať si správne. Preto je dobré vedieť, čo pri nákupe zohľadňovať a ktorých pravidiel sa držať.

05.08.2022 06:00
záhradný nábytok Foto:
debata

Tak ako pri zariaďovaní domu, aj pri výbere záhradného nábytku vychádzame zo štýlu záhrady. Je záhrada moderná minimalistická alebo skôr romantická vidiecka? Podľa toho vyberáme vzhľad i materiál nábytku. Samozrejme, prihliadame pri tom aj na praktickú stránku. Predsa len nábytok v exteriéri musí vydržať o dosť viac ako vnútorné vybavenie – praží naň slnko, padá dážď, sneh aj špina, pôsobia naň výkyvy teplôt, je v dosahu domácich zvierat. Kritériom výberu je pochopiteľne aj veľkosť priestoru, ktorý máme k dispozícii a tiež estetická stránka, teda jednoducho povedané, ktorý nábytok sa nám páči. Keď zvážime tieto základné východiská, pomerne spoľahlivo a presne nás dovedú k správnemu výberu.

drevo náter Čítajte aj Chystáte sa natierať drevo? Prekvapí vás, od čoho všetkého závisí výsledok

Ratan a plast sú istota

Kým drevo si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, aby nám dobre a dlho slúžilo, ratanový alebo plastový nábytok je na údržbu jednoduchší a jeho životnosť sa pri dobre opatere môže rátať na desaťročia. „Ratan je materiál, ktorý je vzhľadom bližší prírode, a pritom je odolný voči výkyvom počasia,“ hovorí Patrik Sýkora zo spoločnosti Proxima Store. „Životnosť ratanového nábytku môžeme výrazne predĺžiť používaním ochranných obalov. Údržba ratanového alebo polyratanového nábytku je jednoduchá, stačí ho raz za čas pretrieť mokrou handričkou alebo vystriekať prúdom vody.“ Výbornou voľbou je aj vysoko odolný plast, ktorý je vzhľadom na nerozoznanie od dreva. „Tento nábytok je prakticky nezničiteľný, a to aj vtedy, keď je kombinovaný s kovovými prvkami. Tie totiž obsahujú ochranné nátery a len tak ľahko nezhrdzavejú,“ dopĺňa odborník z Proxima Store.

Rôzne štýly a farby narúšajú harmóniu, ktorú by mal záhradný nábytok navodzovať. Pozor si treba dať aj na príliš veľa doplnkov a dekorácií.

Nech sa páči, pohojdajte sa

Do súčasnej záhrady nepatria len tradičné stoly, stoličky, ležadlá alebo pohodlné sedačky. Veľmi obľúbené sú aj hojdacie kreslá, ktoré zároveň tvoria výrazný a oku lahodiaci dekoratívny prvok. Oproti klasickým záhradným hojdačkám je hojdanie v závesnom kresle menej ťažkopádne. Keď tento kus nábytku doplníte o pohodlné vankúše, relax bude dokonalý. Zvoliť si môžete kreslo pre jednu alebo dve osoby. Patrik Sýkora dodáva: „Ratanové, kovové i látkové kreslá sa jednoducho udržiavajú, dajú sa ľahko prenášať aj uskladňovať. Ich výhodou je, že po skončení sezóny ich môžete využiť aj v interiéri.“

Ktoré najčastejšie chyby robíme

Záhradný nábytok sa vyrába aj z exotických drevín, ako je teak alebo akácia. „Takýto nábytok je menej náročný na údržbu a pri dobrej starostlivosti vydrží roky,“ hovorí Patrik Sýkora z Proxima Store. „Treba ho však olejovať pred sezónou aj po nej a mimo sezóny odkladať do vnútorných priestorov, čo však platí pre každý materiál.“ Zrejme najčastejšou chybou, ktorú ľudia robia pri zariaďovaní záhrady, je farebný a štýlový nesúlad jednotlivých prvkov. Potvrdzuje to aj odborník: „Rôzne štýly a farebné prevedenia narúšajú harmóniu, ktorú by mal záhradný nábytok navodzovať. Asi nikto sa nebude cítiť dobre pri starom stole so šiestimi rôznymi stoličkami, ktoré sa v záhrade ocitli len preto, že sme ich už vyradili.“ Pozor si treba dávať aj na príliš veľa doplnkov a dekorácií, aby záhrada nepôsobila preplnene a gýčovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #štýl #záhradný nábytok #ratan #exotické dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december