Skromná plodina prekvapí lahodnou chuťou, práve teraz je čas na výsev

Pestovateľská sezóna je dostatočne dlhá a škála rastlín potešujúco široká na to, aby ste aj uprostred leta mohli zasiať ďalšiu tohtoročnú várku, keď reďkovky či hrášok už uvoľnili miesto. Na čo si dať pozor pri príprave pôdy v tomto období a ktorá zelenina sa hodí na sejbu v auguste?

07.08.2022 06:00
okrúhlica Foto:
debata

Na úplný začiatok dôkladne odstráňte pozostatky predchádzajúcich úžitkových plodín i burinu a prevzdušnite zeminu kultivátorom. Pletie do značnej miery zvládnete aj ručne. Pri odolnejších koreňoch si prípadne pomôžte trojzubcovou motyčkou. Práca vám pôjde ľahšie pri substráte prevlhčenom dažďom alebo zavlažením. Pre zeleninu náročnejšiu na živiny zapracujte kompost, a to päť kilogramov na jeden štvorcový meter. Kel ho privíta, spomenuté reďkovky, šalát či bylinky sa zaobídu aj bez podpory. Ak to stíhate, pôdu radšej nachystajte niekoľko týždňov vopred, aby do sejby „sadla“.

Pôdu upravte pozdĺžne aj kolmo

Pri kultivovaní záhona nezabudnite zmeniť smer práce. Najprv postupujte povedzme rovnobežne s dlhším okrajom, následne však určite aj kolmo naň. Dosiahnete tým rovnomerný výsledok a odstránite aj burinu, ktorá pri prvom čistení plochy mohla uniknúť pozornosti. Ideálnym náradím sú hrable, ktoré zjemnia lôžko a ich rovnou stranou pekne uhladíte povrch. Práve hranou hrablí bez špicov na záver vytvorte riadky s hĺbkou a rozostupmi podľa agrotechnických odporúčaní pre jednotlivé typy rastlín. Napríklad úložiská pre endíviu či šalátovú čakanku narobte približne 30 centimetrov od seba.

kôpor Čítajte aj Školské jedálne mu zničili meno, ale bola by chyba vzdať sa kôpru. Do jedla sa nepridáva pre nič za nič

Skrátená čakacia doba

Hitom, z ktorého sa postupne stáva bežná súčasť zeleninového portfólia, je tzv. baby leaf šalát. Popri príjemnej krehkosti a šťavnatosti listov patrí k jeho veľkým výhodám nenáročnosť na priestor a dozrievanie do konzumovateľného stavu už približne po mesiaci (výška cca 10 centimetrov), zatiaľ čo na hlávkový šalát treba čakať aj trojnásobok času. Listové šaláty pri letnej sejbe ocenia polotieň na rozdiel od jarnej výsadby s preferovaným slnečným stanovišťom.

Zo zeme ju vyberajte opatrne

V úvode augusta môžete vysiať neprávom opomínanú skromnú okrúhlicu s lahodnými bielymi buľvami s fialovým nádychom. Spoľahlivo rastie aj v severnejších oblastiach. Najviac jej totiž vyhovuje teplota do 20 stupňov. Nikdy ju nezakladajte v pôde po kapuste, karfiole a reďkovke. Dobré znáša podložie, v ktorom predtým bol hrášok, fazuľa alebo skoré zemiaky. Tento výdatný zdroj vápnika a draslíka dozrieva po desiatich týždňoch a termín neradno prešvihnúť, lebo okrúhlica (na ilustračnej fotografii) pomerne rýchlo drevnatie podobne ako kaleráb. Mladšia má maslovitú konzistenciu. Myslite na to pri vyberaní zo zeme, počínajte si opatrne. Až 90 percent objemu tvorí voda, čo – samozrejme – signalizuje potenciál pre redukčné diéty. Uskladňuje sa v piesku ako mrkva. Do konca augusta máte čas na výsev reďkovky, valeriánky či špenátu a krátko pred koncom prázdnin nastáva čas na vhodné sorty mangoldu a cibule.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kompost #augustový výsev #okrúhlica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december