Je čas na výsadbu živého plota. Nezavrhujte ani tuje, dom obklopený zeleňou je zdravší

Živá bariéra medzi pozemkom a okolím má v porovnaní s budovanou množstvo predností počnúc nižšou vstupnou cenou. Optimálnym výsadbovým termínom pre tuje či vavrín je koniec augusta, aby v novom prostredí do zimy dostatočne zmocneli.

16.08.2022 06:00
živý plot Foto:
debata (1)

Ak máte záhradkársky naturel, okamžite mávnutím ruky odbijete argument, že betónový alebo tehlový múr, populárne prefabrikáty, drevené stĺporadie či gabionový val postavíte raz a navždy, zatiaľ čo o prírodnú exteriérovú stenu sa treba priebežne starať. Nie je to totiž úplne pravda (nátery dreva, protikorózne nánosy) a správny pestovateľ vníma pravidelné krotenie vegetácie ako príjemnú činnosť, nie záťaž.

Prečo radšej živý ako iný

Dom obklopený zeleňou je pre jeho obyvateľov i okoloidúcich príťažlivejší, objektívne disponuje lepšou mikroklímou, schytáva menej prašnosti a hluku, ako doplnok biotopu poskytuje útočisko vtáctvu, ježkom, bezstavovcom. Mnoho druhov je vždyzelených, takže tvoria mechanickú i vizuálnu clonu aj mimo sezóny. Iné vtedy zase dokážu spestriť ponurú scenériu a fádnu bielobu farebne výraznými plodmi znamenajúcimi obživu pre operence či veveričky.

vysádzanie cibuľovín Čítajte aj Jeseň je široký pojem: kedy a ako vysádzať cibuľoviny, aby na jar pekne zakvitli

Rámcujte, maskujte, rozčleňujte

Ak máte dostatočne veľký pozemok, môžete živý plot dodatočne založiť aj z vnútornej strany existujúceho neorganického. Zíde sa to najmä pri zvyšovaní súkromia za priehľadným pletivom alebo mriežkovaním. Vo všetkých zmysloch tým zdvojíte predel a zároveň skrášlite pohľad z interiéru a záhrady. Pochopiteľne, živý plot je priam žiaducim riešením pri rámcovaní terasy, chodníčkov a príjazdovej cesty, pri maskovaní vzhľadovo nevábnych výjavov či budov a pri rozčleňovaní zón s rôznymi funkciami: trávnika, úžitkovej sekcie, okrasných záhonov, jazierka, bazéna.

Čo všetko vás môže odradiť

Hlavnou nevýhodou živého plota sú niekedy až roky čakania na plnohodnotnú výšku a kompaktnosť. Z priestorového hľadiska často zaberá aj trojnásobok plochy oproti štandardnému. Rátať treba aj s výdavkami na postreky, hnojivo, náradie, polievanie. Prihliadať musíte aj na špecifiká stanovišťa: občas môžu byť miera slnečnosti a parametre pôdy značným limitom pri výbere vhodnej zelene. Pred kúpou si dôkladne rozmyslite, či chcete homogénnu, čiže jednodruhovú živú stenu, alebo kombinovanú.

komáre v sude na vodu Čítajte aj Žerú vás v záhrade komáre? Skúste skvelý trik, aby sa neliahli v sude na vodu

Pri sadení buďte presní

Pás živého plota si pred zasadením chirurgicky presne narysujte a vyznačte napríklad motúzom. Porovnateľne precízne namerajte vzdialenosti medzi jednotlivými predpestovanými rastlinami z hobby marketu alebo záhradného centra. Dbajte na odporúčané rozostupy, aby výsledok nepokazili medzery alebo prílišná hustota. Nepodceňte ani potrebu aspoň približne identickej hĺbky jám. Hneď po vložení prírastkov do zeme, ich zasypaní substrátom a opatrnom utlačení orežte dlhé nerozvetvené výhonky. Predovšetkým v prvých týždňoch po zasadení striktne dodržiavajte závlahový režim podľa agrotechnických pokynov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tuje #terasa #živý plot #vavrín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december