Práve teraz potrebujú ovocné stromy augustový rez: málo používaný, ale veľmi účinný

Augustový rez je len málo používaný, čo je škoda. Pokiaľ ho urobíte správne, dokáže celkom nahradiť zimný rez. Oproti nemu má však niekoľko výhod. Odstraňujete pri ňom silné jednoročné výhony, ktoré rastú nahor a dovnútra koruny. Keby ste korunu znižovali v zime, nastúpil by regeneračný proces a strom by začal silno rásť. Tento jav v takej sile po augustovom reze nenastane. Naopak, strom sa upokojí.

21.08.2022 06:00
augustový rez Foto:
debata

Chránime a zakladáme budúcu úrodu

Augustovým rezom znižujeme výšku stromu, zároveň aj presvetľujeme vnútro stromu, a to pri všetkých druhoch. Augustový rez robíme pri jadrovinách aj kôstkovinách, pričom pri kôstkovinách sa odporúča po zbere úrody. Konáre, ktoré prekážajú, odstránime tesne pri kmeni. Marhule, broskyne či čerešne tak stihnú ešte do konca sezóny vytvoriť hojivé pletivo, ktoré zamedzí stratám vody a preniknutiu chorôb do rany. V tomto termíne presvetľujeme aj višne. Rezom nových výhonov broskýň v druhej polovici augusta založíme budúcoročnú úrodu. Hrubšie výhony skrátime na 30 a 40, tenšie na 10 centimetrov. Pomôžeme tak stromom založiť dostatok kvetov a posilníme tak zároveň ich odolnosť proti mrazu.

živý plot Čítajte aj Je čas na výsadbu živého plota. Nezavrhujte ani tuje, dom obklopený zeleňou je zdravší

Prečo práve v auguste a kedy presne

V tomto čase už v drevine tak masívne neprúdia asimiláty (produkty vznikajúce pri fotosyntéze), preto po reze nenastane prebudenie pukov ani silná tvorba letorastov. Rez robíme od polovice augusta, dávame však pozor na slnečný úpal. Ten nastáva, keď je po reze odkrytý plod. Slnko ho následne môže poškodiť, preto pri plode nechávame niekoľko listov. Augustový rez je dobré robiť približne v termíne medzi 15. a 20. augustom, teda práve v týchto dňoch. Keby sme rezali skôr, mohol by nastať silný regeneračný rast. Najskôr režeme čerešne, potom slivky, marhule, broskyne hrušky a jablone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #letný rez drevín #jadroviny #kôstkoviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december