Dážď nie je vždy rastlinám na úžitok. Kedy je voda z vodovodu lepšia?

Na polievanie väčšiny interiérových rastlín je vhodná voda z vodovodu, a to najmä v oblastiach s mäkkou vodou. Výnimkou sú rastliny, ktoré neznášajú vápnik. U nich môže tvrdá voda spôsobiť žltnutie listov. Lepšie je použiť zachytenú dažďovú vodu, no nie vodu, ktorá dlho stála v sude. Môže totiž obsahovať mikroorganizmy, ktoré škodia koreňom.

24.08.2022 06:00
polievanie izbových rastlín Foto:
debata

Bojujeme s chlórom a vápnikom

Pri polievaní vodou z vodovodu je dobré nechať vodu cez noc odstáť. Zamedzíme tým dodávke chlóru k rastlinám. Výskyt vápnika zasa eliminuje prevarenie vody. Po prevarení necháme vodu vychladnúť a potom polievame. Rastlinám nerobí dobre studená voda, ideálna je voda s izbovou teplotou. Preto nenechávame vodu z kohútika pred polievaním odtiecť. Radšej ju rovno naberieme do kanvičky alebo vedra a necháme odstáť. Či už rastlinu zalievame zhora alebo odspodu, nenecháme ju vo vode stáť príliš dlho, aby nezačali zahnívať korene. Všetku vodu, ktorá zostane v miske dve hodiny po poliatí, treba potom už vyliať.

Ako zistím, že rastlinu treba poliať

Najjednoduchším spôsobom je skúška prstom. Strčte do zeminy prst a ak zostane necht po vytiahnutí z pôdy suchý, rastlina potrebuje vodu. V hobby marketoch dostať pomôcky, ktoré po zasunutí do zeme menia farbu, keď pôda vysychá. Predovšetkým však treba myslieť na to, že každá rastlina má individuálne nároky na vodu, ktoré je potrebné rešpektovať. Keď chceme znížiť frekvenciu polievania, môžeme pri presádzaní dať do zeminy granuly, ktoré pomáhajú zadržiavať vlhkosť. Tieto granuly sú vhodné napríklad pre bujné rastliny, ktoré rýchlo rastú a môžu ľahko vysychať.

umelé rastliny Čítajte aj Netreba ich polievať, hnojiť, rezať ani presádzať, a predsa vydržia roky. Alebo kým vás nezunuje ich dokonalosť

Nech voda tečie tam, kam má

Ani na listy, ani na podlahu či nábytok, ale ku koreňom. Preto rastliny v kvetináčoch polievame kanvičkou s dlhým sosáčikom, ktorý nasmeruje prúd vody presne ku stonke. Keď voda zostane na povrchu a nevsiakne rýchlo do zeminy, treba povrch pôdy skypriť. Rastliny dobre polievame niekoľko dní pred plánovaným hnojením, aby bola zemina pri aplikácii hnojiva vlhká. Rastliny potom nedostanú príliš silné dávky hnojiva.

Chystáte sa na pár dní preč? Urobte toto

Pokiaľ chcete odísť z domu na niekoľko dní, o rastliny sa môžete postarať niekoľkými spôsobmi. Osvedčená metóda je vyložiť vaňu starými mokrými uterákmi, na ktoré postavíme kvety. Ak nie je horúco a rastliny nemajú vysoké nároky na vlahu, stačí rozmiestniť v izbe misky s vodou, ktorá sa tu bude počas našej neprítomnosti odparovať. Rastliny v hlinených nádobách, ktoré rýchlo vysychajú môžeme pred naším odchodom na dve až tri hodiny postaviť do misky s vodou. Necháme nasiaknuť, potom črepník vyberieme. V miestnosti nezaťahujeme rolety a závesy, pretože rastliny potrebujú svetlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #chlór #rastliny #polievanie #dažďová voda #tvrdá voda #mäkká voda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december