Zavárať, sušiť či mraziť? A je lepší klipový alebo kovový vrchnák na poháre?

Záhradkári sa v týchto týždňoch tešia z úrody ovocia a zeleniny, ktorá prináša nielen veľkú radosť, ale aj prácu. V auguste a septembri zberáme plody, ktoré konzumujeme čerstvé, ale ich aj uskladňujeme alebo spracúvame na zimu. Aby ovocie a zelenina vydržali čo najdlhšie, treba ich zberať priebežne a v správny čas. Najlepšie ráno, keď sú rastliny viac hydratované a plody sviežejšie ako večer.

25.08.2022 06:00
zaváranie Foto: ,
debata

Potrebujete tmu, chlad a vzduch

Kým zber zeleniny a bobuľového ovocia zvládneme ručne, pri ovocí rastúcom na stromoch nám prídu vhod česače. Ľahko sa s nimi manipuluje a bránia zbytočnému pádu plodov na zem. Na dlhodobé zachovanie čerstvosti úrody je potrebná tmavé, chladné a dobre vetrané miesto, ideálne pivnica. Ovocie a zeleninu ukladáme do prútených košíkov alebo do drevených debničiek. Dajú sa ukladať aj na seba, čím ušetríme cenné miesto v skladovacej miestnosti. „Plastové prepravky využívame skôr na prenášanie, na dlhšie skladovanie sa nehodia,“ pripomína David Irmann zo spoločnosti Bauhaus. „Urýchľujú totiž vädnutie a poskytujú ideálne podmienky na vznik plesní. Na uskladnenie zemiakov sú výborné jutové vrecia.“

Zaváraniny spestria zimný jedálniček

Nakladačky, kvašáky, kompóty alebo džemy vydržia dlho a po celú zimu nám spestrujú jedálniček. Na sterilizáciu čiže zaváranie sú potrebné vhodné nádoby. V obchodoch nájdeme veľký výber pohárov, ktoré sa líšia objemom a spôsobom uzatvárania. Nádoby s klipom vydržia v interiéri najlepšie, no využívať by sme ich mali len na potraviny, ktoré budeme skladovať kratšiu dobu, ako je napríklad nakladaný syr. Na dlhodobé uskladnenie sú vhodné poháre s kovovým vrchnákom.

egreše Čítajte aj Patrí k letu ako nanuk: Ovocie čo nemá ďaleko k lieku

Veľa úrody neznamená veľké poháre

Keď máte veľa úrody, neznamená to automaticky, že ju treba zavárať do veľkých fliaš. Na kompóty s bobuľového ovocia, marmelády a džemy sú ideálne menšie poháre s objemom okolo 250 ml. Tento typ jedla totiž po otvorení pomerne rýchlo podlieha skaze, preto je lepšie načať len malé množstvo. Zaváracou klasikou sú poháre s objemom 750 ml a kovovým viečkom. „Nadrozmerné fľaše s objemom päť litrov používame na kvašáky, pretože tie počas procesu kvasenia naberajú objem a potrebujú dostatok priestoru,“ radí David Irmann.

A čo tak čerstvý mušt?

Doma vyrobený nápoj z čerstvého ovocia alebo zeleniny je poklad pre naše zdravie. Ak ste dlhoročným pestovateľom a spracovateľom úrody, zvážte investíciu do kuchynského lisu na ovocie. Uľahčí vám prácu, urýchli proces spracovania úrody. Lis by mal byť z odolného dreva alebo nerezu. Obľúbené je aj mrazenie ovocia a zeleniny. Zmrazené plody si uchovávajú chuť aj vitamíny, treba však rátať s horšou konzistenciou po rozmrazení. Ako hovorí odborník z Bauhausu, mrazenie je vhodné vtedy, keď máte dostatok miesta na dlhodobé uloženie vo vzduchotesných odolných plastových boxoch alebo sáčkoch.

okrúhlica Čítajte aj Skromná plodina prekvapí lahodnou chuťou, práve teraz je čas na výsev

Spôsob overený stáročiami

Osvedčeným spôsobom spracovania úrody je sušenie. Ľudia ho obľubujú pre jeho jednoduchosť a schopnosť zachovať kvalitnú chuť. Zrejme najznámejšie sú sušené jabĺčka, no sušiť možno v podstate všetky plody. Okrem ovocia, ktoré je po usušení príjemne sladké, môžete na zimu nachystať aj zeleninové čipsy, huby, bylinky alebo šípky. Sušiť môžete v rúre, ale výborným pomocníkom je aj elektrická sušička. Dokáže usušiť väčší objem plodov naraz, môžete ju využívať celoročne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #zaváranie #sušenie #mrazenie #zber úrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december