Potrebujete tmu, chlad a vzduch
Kým zber zeleniny a bobuľového ovocia zvládneme ručne, pri ovocí rastúcom na stromoch nám prídu vhod česače. Ľahko sa s nimi manipuluje a bránia zbytočnému pádu plodov na zem. Na dlhodobé zachovanie čerstvosti úrody je potrebná tmavé, chladné a dobre vetrané miesto, ideálne pivnica. Ovocie a zeleninu ukladáme do prútených košíkov alebo do drevených debničiek. Dajú sa ukladať aj na seba, čím ušetríme cenné miesto v skladovacej miestnosti. „Plastové prepravky využívame skôr na prenášanie, na dlhšie skladovanie sa nehodia,“ pripomína David Irmann zo spoločnosti Bauhaus. „Urýchľujú totiž vädnutie a poskytujú ideálne podmienky na vznik plesní. Na uskladnenie zemiakov sú výborné jutové vrecia.“
Zaváraniny spestria zimný jedálniček
Nakladačky, kvašáky, kompóty alebo džemy vydržia dlho a po celú zimu nám spestrujú jedálniček. Na sterilizáciu čiže zaváranie sú potrebné vhodné nádoby. V obchodoch nájdeme veľký výber pohárov, ktoré sa líšia objemom a spôsobom uzatvárania. Nádoby s klipom vydržia v interiéri najlepšie, no využívať by sme ich mali len na potraviny, ktoré budeme skladovať kratšiu dobu, ako je napríklad nakladaný syr. Na dlhodobé uskladnenie sú vhodné poháre s kovovým vrchnákom.
Čítajte aj Patrí k letu ako nanuk: Ovocie čo nemá ďaleko k liekuVeľa úrody neznamená veľké poháre
Keď máte veľa úrody, neznamená to automaticky, že ju treba zavárať do veľkých fliaš. Na kompóty s bobuľového ovocia, marmelády a džemy sú ideálne menšie poháre s objemom okolo 250 ml. Tento typ jedla totiž po otvorení pomerne rýchlo podlieha skaze, preto je lepšie načať len malé množstvo. Zaváracou klasikou sú poháre s objemom 750 ml a kovovým viečkom. „Nadrozmerné fľaše s objemom päť litrov používame na kvašáky, pretože tie počas procesu kvasenia naberajú objem a potrebujú dostatok priestoru,“ radí David Irmann.
A čo tak čerstvý mušt?
Doma vyrobený nápoj z čerstvého ovocia alebo zeleniny je poklad pre naše zdravie. Ak ste dlhoročným pestovateľom a spracovateľom úrody, zvážte investíciu do kuchynského lisu na ovocie. Uľahčí vám prácu, urýchli proces spracovania úrody. Lis by mal byť z odolného dreva alebo nerezu. Obľúbené je aj mrazenie ovocia a zeleniny. Zmrazené plody si uchovávajú chuť aj vitamíny, treba však rátať s horšou konzistenciou po rozmrazení. Ako hovorí odborník z Bauhausu, mrazenie je vhodné vtedy, keď máte dostatok miesta na dlhodobé uloženie vo vzduchotesných odolných plastových boxoch alebo sáčkoch.
Čítajte aj Skromná plodina prekvapí lahodnou chuťou, práve teraz je čas na výsevSpôsob overený stáročiami
Osvedčeným spôsobom spracovania úrody je sušenie. Ľudia ho obľubujú pre jeho jednoduchosť a schopnosť zachovať kvalitnú chuť. Zrejme najznámejšie sú sušené jabĺčka, no sušiť možno v podstate všetky plody. Okrem ovocia, ktoré je po usušení príjemne sladké, môžete na zimu nachystať aj zeleninové čipsy, huby, bylinky alebo šípky. Sušiť môžete v rúre, ale výborným pomocníkom je aj elektrická sušička. Dokáže usušiť väčší objem plodov naraz, môžete ju využívať celoročne.