Je čas na septembrový výsev. Do zeme sa teraz pýtajú kvetiny aj zelenina

Rozhranie reálneho a babieho leta je agrotechnickým termínom na založenie tzv. zeleného hnojenia, ale aj na výsev vegetácie určenej pre potechu oka i kuchyňu. U dvojročných kvetov to priam vyplýva z ich prirodzeného kolobehu. Ak v záhonoch nehodláte trpieť anarchiu, semená pred vytrúsením zhromaždite a prípadne organizovane použite vo vami zvolených zónach.

29.08.2022 06:00
náprstník Foto:
debata

Semená zmiešajte s pieskom

Populárnou voľbou z kategórie dekoratívnej flóry sú solitérne vyše metrové náprstníky červené (Digitalis purpurea, na ilustračnej fotografii). Vzpriamené byliny s trúbkovitými – vo vrcholových strapcoch a takmer kolmo na stonku nasadenými – prevažne tmavoružovými výraznými kvetmi patria do čeľade skorocelovitých z radu hluchavkotvarých. Preferujú prekyprenú humóznu pôdu s nízkym obsahom vápnika, majú stredné nároky na vlahu a ocenia polotieň. Semená vzhľadom na ich subtílnosť radšej zmiešajte s pieskom v záujme rovnomerného pokrytia plochy. Alternatívou je predpestovanie a následná výsadba: na štvorcový meter stačí 7 – 8 rastliniek.

Žltý mak pekne doplní funkie či paprade

Mrazuvzdorné náprstníky založené v septembri stihnú do zimy vytvoriť kompaktné prízemné listové ružice, z ktorých sa v ďalšej sezóne atraktívne vyšvihnú. Pestovateľsky podobnou voľbou, ale farebne z inej časti spektra je žltý mak (Meconopsis cambrica) pekne kombinovateľný s funkiami alebo papraďami.

Lazio odoláva múčnatke, Nobel chladu

Do polovice septembra, v regiónoch s miernejším počasím o dva-tri týždne dlhšie, môžete vysievať vitamínmi a ďalšími prospešnými látkami nadupaný špenát siaty (Spinacia oleracea). K obľúbeným jesenným odrodám patria múčnatke dobre odolávajúca Lazio, chlad nadštandardne znáša Nobel s tmavozeleným olistením. Táto listová zelenina vyznáva vlhšiu zeminu s vysokým podielom biologickej hmoty. Výsev urobte do hĺbky minimálne dva centimetre pri medziriadkových rozostupoch aspoň dvadsať centimetrov.

zelené hnojenie Čítajte aj Žiadna veľká veda: na jeseň ochránite záhradu pred chorobami i škodcami jednoducho a lacno

Štvorlístok prináša rezistenciu

Napriek značnému stupňu mrazuvzdornosti nezaškodí ochrana klíčkov špenátu netkanou textíliou, prípadne fóliou. Zber sa začína v novembri a pri otužilých sortách kontinuálne trvá až do apríla. Optimom na zvýšenie rezistencie proti mrazu až k úrovni mínus 12 stupňov Celzia, čo v našich končinách zväčša postačuje, je zachovávanie počtu lístkov do štyroch vrátane.

Počkáte si dva mesiace

Už od najbližších dní a až do konca deviateho mesiaca sa do zeme budú pýtať aj tzv. ázijské šaláty. Výhodné sú potešujúco malými nárokmi na obsah živín v substráte. Do konzumovateľného stavu dorastú približne za dva mesiace. Siahnite po variantoch, ktoré sa dajú čo najčastejšie obstrihávať a zároveň sa vyznačujú uspokojivou odolnosťou proti mrazu. Z orientálnych horčíc sú to napríklad Red Giant a čínska Green in Snow. V tomto smere sa veľmi osvedčila aj japonská zástupkyňa mizuna (Brassica rapa ssp. Japonica) dorastajúca približne do pol metra a vhodná na priamy konzum v šalátoch, ale i podusená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #septembrový výsev
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december