Teraz ich vysádzajte, do mesiaca vám bude hrať záhrada všetkými farbami

Jeseň v záhrade je veľmi pôvabná vďaka farbám, ktoré nám príroda dopraje iba v tomto ročnom období. Rastliny s pestrým zafarbením listov vysádzame na miesta, na ktoré z domu dobre vidíme, aby sme sa ani na chvíľu nepripravili o jesennú hru farieb. Najkrajšie bývajú listy sfarbené od polovice októbra do konca novembra. Jesenné farby bývajú výrazné po horúcom lete.

30.08.2022 06:00
astra Foto:
debata

Čas zafarbenia sa predĺži, keď výrazne obmedzíme zálievku rastlín, ktoré sa začínajú zafarbovať koncom augusta. Nesmieme ich však nechať vyschnúť. Rastliny, ktoré sa zafarbujú v októbri, potrebujú v týchto dňoch vlahu. Cibuľoviny kvitnúce na jeseň sú neprekonateľné. Keď ich vysadíme koncom leta, väčšina z nich rozkvitne približne do mesiaca a bude nás tešiť krásnymi farbami. Také sú napríklad modrofialové šafrany, šternbergia, čistobiely cyklámen. Všetky môžeme kombinovať s purpurovými jesienkami a svetloružovými cyklámenmi.

Kvitnú aj neskoré trvalky

Aj niektoré trvalky, napríklad chryzantémy, ponúkajú na jeseň mnoho tvarov a farieb. Môžete nimi oživiť záhony a rezané kvetiny použiť vo vázach v jesenných aranžmánoch. Nádherné sú aj ohnivé nápadné oranžovočervené krížence rodu Kniphofia alebo astra Aster ericoides, ktorá vyrastá do výšky až jeden meter a kvitne malými ružovými úbormi.

náprstník Čítajte aj Je čas na septembrový výsev. Do zeme sa teraz pýtajú kvetiny aj zelenina

Oživte zaspávajúcu skalku

Skalku, ktorá sa už pomaly ukladá na vegetačný odpočinok, môžeme na jeseň oživiť sýtomodrou, žiarivo žltou a šarlátovou farbou horca, kysličky a tiež vždyzelenej gaultérie. Pre nádherné jesenné sfarbenie sa často pestujú aj stromy s nápadnou kôrou. Výrazná je napríklad zelená, bielo pásavá kôra javorov Acer capillipes a Acer pensylvanicum. Farebná kôra niektorých druhov nás môže tešiť aj neskôr v zime, na tento účel sú vhodné ozdobné brezy alebo kry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cyklámen #jesenné sfarbenie listov #šafrany #jesienky #astra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december