V dobrých rokoch môžete ostružiny zbierať až do prvých mrazivých nocí. Ideálne pre ne je slnečné a teplé leto, avšak s dostatkom vlahy. Keď nie je dostatok slnka, sú plody kyslé a keď je sucho, sú maličké alebo uschnú. Ak sa vyberiete na zber ostružín, robte to čo najďalej od rušných ciest a priemyselných podnikov: je to preto, že na nerovnom povrchu ostružín, ktorý je pokrytý jemnými chĺpkami, sa ľahko usadzujú nečistoty a toxíny z ovzdušia.
Plesne sa skrývajú
Ak ich kupujete, je dôležité ich pozorne prezrieť, pretože niekedy sa v kartónových alebo plastových vaničkách nachádza pod vrchnou vrstvou bobúľ vrstva plesne. Keďže ostružiny ľahko plesnivejú, je pre ne nevyhnutné skladovať ich v chlade. Aj v chladničke však vydržia čerstvé maximálne dva dni a je lepšie ich skladovať len tak dlho, ako je to nevyhnutne potrebné. Radšej ich zjesť alebo spotrebovať čo najskôr po kúpe alebo nazbieraní. Ak si chcete ostružiny vychutnávať po celý rok a chcete ich zmraziť, mali by ste ich dať najprv jednotlivo vedľa seba na tácke na jednu hodinu do mrazničky. Potom ich vybrať, dať do vrecka na mrazenie a vrátiť do mrazničky.

So zrniečkami alebo bez nich
Keď sme ostružiny nazbierali alebo nakúpili, treba ich (ale až tesne pred použitím alebo jedením) umyť. Jemne nimi pohybujte sem a tam v miske s veľkým množstvom vody, aby sa z povrchu uvoľnili nečistoty. Potom ich opatrne vyberte a dobre osušte v sitku. Nakoniec jemne osušte kuchynským papierom. Sú výborné len samotné, prípadne poprášené cukrom, ale nie je na škodu dať si k nim kopček zmrzliny alebo šľahačky. Ostružiny sa výborne hodia do sladkých jedál, ako sú kompóty, ovocné šaláty, tvarohové a jogurtové jedlá, miešané nápoje, koktaily, koláče a torty alebo domáca zmrzlina.
Je z nich výborný likér
Zrelé ostružiny sa výborne hodia aj na konzervovanie: prípravu kompótov, želé a džemov. Keďže každý plod obsahuje množstvo zrniečok, ak ich v džeme nemáte radi, treba ich pred prípravou prepasírovať alebo odšťaviť a použiť na želé len šťavu. Lesné ostružiny sú pre svoju výraznú chuť veľmi vhodné na výrobu ostružinového likéru a na destiláciu ostružinového brandy. Samozrejme, ostružiny môžete výborne kombinovať aj s iným ovocím. Vizuálne aj kulinársky dobre ladia napríklad s broskyňami, nektárinkami, malinami a ríbezľami.