Ak semená z domácej proveniencie napokon roztrpčujúco nevzídu, takmer bez výnimky je na vine ich nevhodné uchovávanie medzi zberom a použitím. Obvykle stačí vyvarovať sa niekoľkých elementárnych chýb. Pri posudzovaní vychádzajte z toho, že priemerná klíčivosť čerstvého osiva sa pohybuje na úrovni okolo 90 percent, ale po dvoch rokoch je to už iba približne 30 percent. Za maximálnu dobu skladovania považujte tri roky a zariaďte sa podľa toho pri plánovaní.
Chlad a sucho, ideálne aj tma
Semená po zozbieraní zhruba týždeň sušte rozložené na papieri, plechu či tkanine. Následne ich bezpodmienečne skladujte v chlade a pri vlhkosti prostredia nanajvýš 25 percent. Ideálnym miestom je pivnica, eventuálne chladnička – ak v nej máte dostatok miesta, respektíve si hodláte odložiť iba symbolické množstvo osiva. Pozor, v žiadnom prípade ho nezmrazujte.
Nezabudnite na označenie
Plusový faktor navyše spočíva v absencii svetla. Ak ju vo svojich podmienkach nedokážete dosiahnuť, vykompenzujte to nepriehľadnými obalmi, prípadne vzduchotesnými sklenenými nádobami, do ktorých vložíte osivo v papierových vrecúškach. Výhodou tohto riešenia je možnosť pridať bokom silicový gél absorbujúci vlhkosť. Ľudový recept podsúva na tento účel aj dve polievkové lyžice sušeného mlieka. K dispozícii sú aj špeciálne plastové nepriedušne a vodotesne uzatvárateľné malé rezervoáre posilňujúce ochranu biologického obsahu pred neduhmi vrátane hubových chorôb. Merajú do 5 cm pri priemere tesne nad 1 cm a objeme zhruba 2 ml. Kus vás sotva vyjde nad dvadsať centov. Pri uskladňovaní bez ohľadu na metódu nezabudnite na označenie jednotlivých artiklov vrátane roku zberu.

Domáci test klíčivosti
Sklamanie z neklíčiacich semien býva o to väčšie, že s ním takmer nevyhnutne súvisí prešvihnutie optimálneho agrotechnického termínu pre danú zeleninu či kvety. Ak máte čo i len tieň pochybnosti o kvalite uchovaného osiva, radšej si pred jeho rozsypaním po pozemku urobte rýchlu kontrolu v improvizovaných domácich laboratórnych podmienkach. Na navlhčenú papierovú kuchynskú utierku na plochej miske alebo menšom tanieri porozkladajte aspoň orientačne zrátané semená v rozumnom množstve.
Adaptácia v izbovej teplote
„Škôlku“ prikryte fóliou, pričom rešpektujte, či ide o druh vyžadujúci svetlo – ak nie, použite netransparentný materiál. Vzorku občas osviežte vodou. Po uplynutí bežného času vzchádzania zistite pomer klíčkov k počtu semien. Uspokojivá je úspešnosť nad 60 percent, inak osivo radšej vyraďte. Údaj vám pomôže stanoviť potrebnú hustotu samotného výsevu už v ostrých podmienkach. Pred ním doprajte osivu niekoľko hodín adaptácie v izbovej teplote.