Opadané lístie, vytrhaná burina, pokosená tráva. Záhradný odpad je hotový poklad, ako ho opätovne využiť?

Záhradný bio odpad je dôležitým základom pre kompost, no má aj ďalšie spôsoby využitia, nepochybne rovnako prospešné. Preto neľutujte trochu námahy a času na spracovanie organických zvyškov. Nerozumný záhradkár sa ich zbaví ako odpadu a ten rozumný ich znovu využije pre dobro záhrady. Najrozšírenejším spôsobom využitia organických zvyškov je hnojenie. Skvelé na takto vyrobenom hnojive je to, že vás nič nestojí a je to naozaj hodnotný zdroj živín pre novú vegetáciu.

09.09.2022 06:00
záhradný odpad Foto:
debata

Okrem kompostovania a hnojenia sa organický záhradný odpad hodí aj na mulčovanie. Na tento účel je mimoriadne vhodná najmä pokosená tráva. Ak máte praktickú kosačku s mulčovacou úpravou, potom budete automaticky mulčovať už pri kosení. Totiž kosačka pokosenú trávu rozhadzuje po trávniku, a tým sa stará zároveň s kosením aj o mulčovanie. Trávu jemne spracúva, aby na trávniku nevyvárala nepriedušnú plsť a aby sa rýchlo rozložila. Tým poslúži ako hnojivo aj ako vrstva zachytávajúca v trávniku vlahu. Ak máte kosačku so zberným košom, môžete pozbieranú pokosenú trávu využiť aj na mulčovanie zeleninových záhonov. Tomu sa však vyhnite, ak máte trávnik vo forme kvetinovej lúky. Mohlo by sa stať, že z nej do zeleninových záhonov prenesiete aj buriny.

kompost Čítajte aj Poznáte metódu horúceho kompostovania? Ide to rýchlo, navyše zničí aj buriny a choroby

Ani opadané lístie nie je odpad

Hoci sa vám zdá, že jesenné hrabanie lístia nie je nič než otravná povinnosť, pozrite sa na túto prácu z iného uhla. Lístie je totiž cenný zdroj živín, ktorými môžete obohatiť záhradu. Lístie patrí do kompostu, ale dá sa z neho vyrobiť aj známe a účinné hnojivo listovka. Je vhodná najmä na kyslomilné rastliny ako náhrada rašeliny. Listovku vyrobíte jednoducho. Stačí ho natlačiť do nádoby a polievať. Treba však rátať s tým, že tento organický odpad sa rozkladá veľmi pomaly a môže trvať až dva roky, kým z pohrabaného opadaného lístia vznikne hodnotné hnojivo.

Odpad z drevín treba zjemniť

Súčasťou jesenných prác v záhrade je aj rez drevín. Po ňom ostáva takisto bio odpad, ktorý môžeme využiť v prospech záhradnej vegetácie. Orezané konáre je však najskôr potrebné rozdrviť alebo aspoň naštiepkovať na malé kúsky. Takto spracovaná hmota poslúži ako mulč a štiepku môžete v záhrade využiť aj na dekoratívne účely. Štiepka z ihličnanov je kyslejšia, preto nie je vhodná pod všetky rastliny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #listovka #kompost #mulčovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december