Správne zamrazené čučoriedky spoľahlivo vydržia – ak ich máte dostatok – až do budúcoročnej úrody. Šupku síce po rozmrazení majú mierne tuhšiu ako začerstva, práve vďaka nej si však udržia konzistenciu lepšie než maliny. Ak nie sú určené na okamžitý konzum, počkajte so zberom do naozaj plnej zrelosti a vystriehnite si suchý deň. Radšej nepoužite kovovú nádobu vzhľadom na možnú reakciu obsiahnutých kyselín.
Aby sa bobuľky navzájom nelepili
Natrhané čučoriedky zamrazte najneskôr po jednom dni. Trpezlivo a opatrne ich zbavte stopiek a iných rastlinných zvyškov. Umyte ovocie miernym prúdom vody, prípadne na chvíľu vložte do kúpeľa a ohľaduplne vylovte s pomocou sitka. Čučoriedky porozkladané na papierovej kuchynskej utierke nechajte uschnúť. Potom bobuľky preložte na plochý podnos alebo tanier tak, aby sa navzájom nedotýkali, a vystavte ich šokovému pobudnutiu v mraze: nastavte zariadenie na maximálny chlad. Dosiahnete tým, že sa neskôr nezlepia. Ak nemáte dostatok voľného objemu v priehradkách, čo veru býva častý problém, počas adaptačného procesu občas trochu potraste vrecúškom alebo dózičkou, aby sa z bobuliek neutvorila guča.

Pripravte si aj menšie porcie
Pri porciovaní predmrazených čučoriedok myslite na rôznorodosť neskoršieho využitia: pripravte si aj menšie dávky v rádoch gramov na symbolické dochucovanie a ozdobovanie pokrmov i nápojov. Nezabudnite na označenie dátumom zamrazenia. Eventualitou na úsporu miesta je rozmixovanie na kašu, uberá to však z registra možností upotrebenia. Ak uchované celé čučoriedky chcete pridať do smoothies či pečeného koláča, ani ich nemusíte rozmrazovať. Ako plánovaný doplnok k ranným cereáliám ich na noc preložte do chladničky či izbovej teploty. V prípade náhlej potreby bobuľky vystavte teplému kúpeľu, nie však priamemu kontaktu s vodou. Zriedila by ich vzácne šťavy.
K istote povedie len tepelná úprava
Zamrazovanie čučoriedok v domácich podmienkach, žiaľ, nepredstavuje ochranu pred pásomnicou líščou (Echinococcus multilocularis). Na zničenie vajíčok tohto parazita totiž treba až −80 °C. V našom regióne je však takáto kontaminácia kríčkového ovocia, našťastie, najmä pri záhradných čučoriedkach, nie lesných, značne vzácna. Vajíčka sa prenášajú obtieraním infikovanej líščej kožušiny o vegetáciu – z toho vznikol názov. Ak chcete mať v háklivejších lokalitách či pri neznámom pôvode ovocia istotu, povedie k nej iba tepelná úprava. Zvýšenú ostražitosť odporúčame majiteľom psíkov zvyknutých raz za čas vo voľnosti skántriť myš.