Pestuje sa jednoducho, chráni zdravie ľudí aj rastlín. Budeme opäť sadiť cesnak

Nielen jar, ale aj jeseň je výsadbovým obdobím mnohých rastlín, vrátane cesnaku. Správny jesenný termín nastáva približne od polovice októbra, no ešte predtým je dobré pripraviť sa na výsadbu. Cesnak síce nie je pestovateľsky náročná plodina, ale predsa len má jeho pestovanie svoje špecifiká. Poznať ich znamená dosiahnuť bohatú a zdravú úrodu.

18.09.2022 06:00
cesnak Foto: ,
debata

Cesnaku veľmi vadia najmä dve veci – zimné vlhko a ťažká pôda. Pokiaľ žijete v oblasti, kde o chlad a ťažkú pôdu nie je núdza, potom je lepšie počkať s výsadbou cesnaku do jari. Pravda však je, že jesenná výsadba dáva najbohatšiu úrodu. Ak sa nebojíte experimentovať, môžete prípadne vyskúšať jarnú aj jesennú výsadbu a porovnať ich výsledky. Ďalšia možnosť je vysadiť cesnak do nádob, takto ho prezimovať v skleníku a na jar presadiť na záhony.

Odpudzuje choroby a škodcov

Cesnak je nielen ochranca ľudského zdravia, ale aj ochranca zdravia rastlín. Keď ho vysadíte medzi iné rastliny, bude odpudzovať škodcov a choroby. Najznámejším príkladom takejto rastlinnej spolupráce je cesnak vysadený pri ružiach. Odpudzuje od nich vošky a záhradkári tvrdia, že dokonca vďaka nemu ruže krajšie voňajú. Nech žijete v ktorejkoľvek časti Slovenska, pestovať môžete všetky kultivary cesnaku. Líšia sa len dĺžkou skladovania či veľkosťou hlavičiek. Niektoré kultivary pekne kvitnú a slúžia aj na dekoratívne účely. Dôležité je nakupovať cesnak na výsadbu tam, kde je zaručene kvalitný a zdravý.

zelená fazuľka Čítajte aj Nijaký tuk, takmer žiadne kalórie, zato mega dávka vitamínov. Obyčajná zelenina s neobyčajnými vlastnosťami

Ako ho správne zasadiť

Nezaškodí zopakovať si pravidlá správnej výsadby, vyhneme sa potom neskorším sklamaniam. Hlávku najskôr rozdelíme na strúčiky, pričom vyradíme tie, ktoré sú poškodené alebo napadnuté. Na sadenie nie sú vhodné ani veľmi malé strúčiky. Jesenná výsadba sa začína približne v polovici októbra a trvá až do začiatku decembra. Po rozdelení a vytriedení zapichneme strúčiky do zeme koncami nahor, ideálne do hĺbky 3 centimetre a 15 centimetrov od seba. Pôdu opatrne prihrnieme. Počas rastu cesnak pravidelne polievame a odstraňujeme burinu.

Hrdza, muška, hniloba a ako na ne

Na listoch rastlín sa môže objaviť hrdza v podobe oranžových škvŕn. Zabrániť sa jej dá dodržaním odstupov strúčikov pri výsadbe. Hrdza cesnaková sa šíri na jar a zabráni rastline zakvitnúť, no aj tak môžete ešte získať plody. Cesnaku škodí aj muška cibuľová, ktorá napáda aj cibuľu. Napadnutie cesnaku zistíte podľa toho, že rastlina nad povrchom pôdy odumiera. Pomôže kultivácia pôdy a rotácia rastlinných druhov. Ak nič z toho nepomôže, počas neskorej jari siahnite po insekticíde. No a cesnak môže napadnúť aj biela hniloba. Rastliny sa vtedy zmenia na bielu kašu. Toto ochorenie môže v pôde pretrvať až 15 rokov, preto neostáva nič iné, len pestovať cesnak v črepníkoch.

Video
Aj bez mäsa a živočíšnych prísad to ide chutne, ľahko, vyvážene a zdravo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #cesnak #vošky #jesenná výsadba #ťažká pôda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december