Začíname sadiť jarné cibuľoviny. Lenže čo ak ešte v záhonoch kvitnú letničky? Na to je šikovné riešenie

Koniec septembra a október je čas, keď vysádzame cibuľoviny, ktoré zakvitnú na jar. No pokiaľ nám na záhonoch v tomto období ešte stále pekne kvitnú letničky, prichádza dilema. Vytrhať či nevytrhať? Skôr než sa pustíte do ich predčasnej likvidácie, zvážte iné riešenie. Možný je aj kompromis. Myslite tiež na to, že niektoré, najmä drobné cibuľoviny nedokážu v našich podmienkach prezimovať na záhone. Vysádzanie týchto rastlín radšej nechajte na jar, najlepšie na koniec apríla.

19.09.2022 06:00
jarné cibuľoviny Foto: ,
debata

Hĺbka výsadby ovplyvňuje prežitie

Ak nám je začiatkom jesene ľúto zlikvidovať kvitnúci letničkový záhon, môžeme postupovať tak, aby sme túto otázku už nemuseli riešiť. Keď cibuľoviny odkvitnú, vysejeme nízke letničky do hĺbky dva až tri centimetre. Kým tieto semená vyklíčia, cibuľoviny sa zatiahnu. Na jeseň potom letničky opatrne odstránime. Pokiaľ ide o cibuľoviny, každý druh má svoje špecifiká ohľadom hĺbky výsadby. Treba ich dodržiavať, pretože od toho závisí, či rastlinka prežije zimu. Keďže cibuľoviny nevyzerajú dobre v riedkom poraste alebo sólo, vysádzame ich vždy dostatok na jednom mieste.

okrasné dreviny Čítajte aj Krásne a skromné: Dreviny čo rastú ako divé a neumoria vás svojimi nárokmi

Ako zistíme, kde sa im páči

Vzhľad rastliny nám napovedá, na ktoré miesto v záhrade je vhodná. Jarné cibuľoviny sa hodia k okrasným drevinám, kde majú dosť vlahy aj svetla. Na jeseň tam zasa môžu pokojne zakoreniť pod opadaným lístím. To prospieva napríklad cyklámenu, ktorý sadíme do októbra. Na zimu ho môžeme zakryť slamou alebo lístím, na stanovišti vydrží aj niekoľko rokov. Na záhone však určite neprezimuje montbrécia. Vysádzame ju na jar a teraz, koncom septembra, zbierame jej hľuzy na skladovanie. Na zimu pozbierame aj hľuzy chocholky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #letničky #cyklámen #jarné cibuľoviny #montbrécia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december