Je váš trávnik po lete zúbožený? Vzchopí sa, ak použijete pár šikovných profi trikov

Už aj pod vplyvom reálnych skúseností šípime, že priemerné teploty v našich končinách sotva budú medziročne klesať. Na proporčnejšiu zrážkovú činnosť to tiež nevyzerá. Ako môžete na jeseň prospieť udržiavanej tráve v záhrade po spaľujúcich dvoch-troch mesiacoch?

22.09.2022 06:00
trávnik Foto:
debata

Nedoprajte priestor burine

Hlbšie zakorenené stromy či kríky typu ruží si v prípade núdze dokážu vytiahnuť vlahu zo spodnej vrstvy pôdy, pre trávu je nedosiahnuteľná. Koreňmi totiž zachádza nanajvýš decimeter pod povrch. Obzvlášť náročné to má v kyprých piesčitých podložiach. Dobrou správou je, že väčšina druhov trávnikov je pod terénom dostatočne robustná na to, aby sa po pominutí horúčav a pri súbežnom prísune vlhkosti vzchopila. Odumreté byľky však, samozrejme, vôbec nepôsobia pekne a opakovaná degradácia dáva priestor rozpínavej nežiaducej vegetácii.

záhradný odpad Čítajte aj Opadané lístie, vytrhaná burina, pokosená tráva. Záhradný odpad je hotový poklad, ako ho opätovne využiť?

Pokosenú hmotu vyzbierajte

Kým trávnik ešte má vegetačnú sezónu, pokoste ho asi na štyri centimetre. Pri poslednom skracovaní však – na rozdiel od priebežných – nastavte kosačku tak, aby organickú hmotu aj vyzbierala: neponechajte ju ako obohacujúci mulč. S poklesom teplôt sa totiž zhoršuje proces rozkladu na živiny. Aspoň raz týždenne, radšej však dvakrát, ručne alebo s pomocou mechanizácie vyzbierajte opadané lístie a ovocie. Takáto pokrývka odoberá trávniku svetlo a zvyšuje riziko hubových ochorení.

Dosejte holé plochy

Predovšetkým v tomto období venujte zvýšenú pozornosť ohniskám hlboko koreniacich burín a odstráňte ich vrátane kompletných podzemkov. Úkon sa týka napríklad púpavy. Použiť môžete vyradený kuchynský nôž, prácu vám však v zmysle náročnosti aj efektivity výrazne uľahčí špeciálne náradie na vytrhávanie pliagy. Holé plochy trávnika s priemerom nad veľkosť položenej dlane s roztiahnutými prstami dosejte. Podľa možnosti to stihnite ešte v septembri. Až do konca októbra môžete vertikutátorom odstrániť burinu a mach, ale aj ošetriť splstnatené zóny.

polievanie záhrady Čítajte aj Studňu nemáte, voda je drahá. Poradíme perfektné triky, ako lacno polievať záhradu

Hnojivo aplikujte v daždivý deň

Na vzpruženie trávnika a prevenciu pred spomenutým machom prostredníctvom železitej zložky aplikujte do novembra hnojivo určené práve na túto časť roka a takéto účely. Obsahuje menej dusíka a viac draslíka a fosforu: prvý v skratke pôsobí na bunkovej úrovni ako nemrznúca zmes, druhý podporuje rast koreňov. Prírodný koberec tým nazbiera odolnosť na zimu sprevádzanú náhlymi výkyvmi teploty, zaťažujúcou snehovou perinou či tzv. suchým mrazom. Prípravok naneste v daždivý deň. Ak sa taký v dohľadnom čase nečrtá, trávnik po zákroku pokropte vodou, aby sa hnojivo rovnomerne distribuovalo a rýchlejšie zabralo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #hnojenie #trávnik #mulč
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december