Ako kúriť lacno a zdravo: Krb, krbová vložka alebo krbové kachle? A je lepšie drevo, brikety, pelety alebo uhlie?

Krby či kachle sú jedným zo spôsobov, ako v byte, dome alebo na chalupe zabezpečiť teplo. Ešte donedávna boli len doplnkovým spôsobom vykurovania a ich hlavným prínosom bolo vytvárať príjemnú atmosféru útulného domova. S rastúcimi cenami energií sa však krby aj kachle opäť dostávajú do pozornosti ako hlavný, a najmä lacnejší spôsob kúrenia, tak ako to bolo kedysi za čias našich babičiek a prababičiek. Ako si poradiť s ich výberom?

23.09.2022 06:00
krbové kachle Foto:
debata (25)

Nie je to také ľahké, ako sa zdá

Krb aj kachle by mali spĺňať niekoľko kritérií, ktoré vieme definovať, no nie vždy dokážeme podľa nich postupovať už priamo pri nákupe. Ako hovorí Tomáš Rampula zo spoločnosti Bauhaus, najčastejšie požiadavky zákazníkov sú, aby boli krby a kachle efektívne, dizajnové, moderné a ekologické. Na to, aby vyhoveli všetkým očakávaniam, je potrebné vybrať vhodnú konštrukciu a technológiu. Pri výbere treba zvážiť typ budovy, ďalej veľkosť priestoru, ktorý budeme vykurovať, tepelné straty objektu aj ekologickosť kachlí. Treba tiež rátať s tým, že ich kúpa bude finančne pomerne náročná a v niektorých prípadoch bude potrebný aj zásah do súčasnej podoby stavby. Na druhej strane budú v domácnosti slúžiť aj desiatky rokov.

polievanie záhrady Čítajte aj Studňu nemáte, voda je drahá. Poradíme perfektné triky, ako lacno polievať záhradu

Otvorený krb radšej len na efekt

Pozorovanie plameňa, počúvanie praskania dreva a príjemné teplo sálajúce z krbu. Otvorené krby fascinujú a dokážu vytvoriť atmosféru pokoja a pohody, a tiež bývajú dominantným prvkom interiéru. Z hľadiska romantických zážitkov sú nenahraditeľné, ale v oblasti vykurovania sa radia k najmenej efektívnym možnostiam. Ohnisko zabudované v stene síce vyzerá krásne a dokáže rýchlo prehriať miestnosť, no pre svoju otvorenú konštrukciu teplo neakumuluje. Drevo sa rýchlo spaľuje a regulácia je ťažšia. Oproti kachliam s dvierkami je otvorený krb aj menej bezpečný, keďže z neho vyletujú iskry a uhlíky, ktoré sa môžu bez dozoru dostať mimo ohnisko a napáchať škody.

Nech krb viac hreje

Pokiaľ už krb máte a premýšľate o výhrevnejšom variante, ideálna je krbová vložka. Zabudováva sa do priestoru v stene a má ohnisko uzavreté sklenenými dvierkami so žiaruvzdorným sklom. To je oproti otvorenému krbu obrovská výhoda. A sú aj ďalšie. Moderné krbové vložky sú krásnym dizajnovým prvkom kdekoľvek v miestnosti, či už v rohu alebo uprostred steny. V porovnaní s otvoreným krbom sú krbové vložky bezpečnejšie a ľahšie sa udržujú. Sú tiež jednoduché na obsluhu, menej víria prach a vyžadujú iba občasné prikladanie dreva.

mäta Čítajte aj Prehnali ste to s jedlom? Nemíňajte za drahé prípravky z lekárne, pomoc rastie v záhrade

Krbové kachle sú zlatá stredná cesta

Dá sa povedať, že krbové kachle sú evolučným stupňom otvoreného krbu. Oproti nemu majú niekoľko výhod, a to podstatných. Na trhu je široká ponuka krbových kachlí, ktoré splnia aj veľmi špecifické požiadavky, či už z hľadiska veľkosti vykurovanej plochy, rýchlosti vyhriatia priestoru alebo spôsobu inštalácie. V porovnaní s krbom sú moderné krbové kachle výrazne efektívnejšie, pretože produkované teplo využijú na maximum. „Kým krb dosiahne efektivitu okolo 25 až 30 percent, pri krbových kachliach sa dostanete na 70 alebo 80 percent, čo významne znižuje spotrebu,“ približuje Tomáš Rampula.

Ako vybrať ekologické krbové kachle

V bohatej ponuke obchodov sa môžete orientovať napríklad podľa smernice DINplus Ecodesign 2022. Sú ňou označené krbové kachle, v ktorých pri spaľovaní vzniká minimálne množstvo škodlivín. Na orientáciu slúži aj certifikát CE, ktorý znamená, že produkt zodpovedá požiadavkám európskych noriem.

Vykúria byt a zároveň ohrejú vodu

„Jednoplášťové kachle prehrejú miestnosť rýchlo a s vysokou intenzitou, dvojplášťové prepúšťajú teplo rovnomerne a postupne. Hrejú dlhšie, a to aj v momente, keď vyhasnú. Hodia sa tam, kde treba vykúriť viac miestností v nepretržitej prevádzke,“ radí Tomáš Rampula z Bauhausu. Ďalšou možnosťou sú krbové kachle s výmenníkom, ktoré sú síce náročnejšie z hľadiska stavebných úprav, ale ľahko vykúria celý byt a zároveň aj ohrejú vodu.

kompost Čítajte aj Poznáte metódu horúceho kompostovania? Ide to rýchlo, navyše zničí aj buriny a choroby

Bezpečnosť nepodceňujte

Výhodou krbových kachlí je ich bezpečnosť. Sklenené žiaruvzdorné dvierka bránia šíreniu dymu, popola alebo uhlíkov do priestoru. Kachle sú samostatne stojace jednotky, preto nie sú potrebné zásahy do muriva. Sú tiež ekologické, keď v nich kúrite drevom alebo briketami. Ekologickosť je v súčasnosti popri efektivite takisto dôležitým kritériom výberu krbových kachlí.

Aké palivo je vhodné

V kachliach a krboch sa kúri tuhými palivami, teda drevom, briketami, peletami alebo uhlím. Najefektívnejšie a momentálne najlacnejšie pevné palivo je tvrdé drevo. Jeho výhodou je dobrá výhrevnosť aj ekologickosť. Kým drevo z listnatých stromov ako dub, jaseň alebo javor horí dlho, mäkké drevo ihličnanov sa hodí iba na podpaľovanie, pretože rýchlo zhorí a z hľadiska tepla i spotreby je nepraktické.

jesenná úroda Čítajte aj Čerstvá a lacná zelenina po celú jeseň: Čo teraz siať, aby sme ešte do zimy pozbierali ďalšiu úrodu?

Brikety a pelety sú vhodné na nočné kúrenie

Brikety sa vyrábajú lisovaním drevného odpadu, štiepky, kôry alebo pilín. Rovnako ako drevo sú CO2 neutrálne. Disponujú vysokou výhrevnosťou, čo znamená, že horia dlho a spotrebujete ich menej. Výborne sa hodia na nočné vykurovanie. Na rozdiel od dreva netreba brikety štiepať a vďaka malým rozmerom sú praktické na skladovanie. Oplatí sa ich nakúpiť vo väčšom množstve, keďže ich cena je vyššia. Podobné vlastnosti ako brikety majú pelety, ktoré sa vyrábajú z rozomletej a presušenej biomasy. Sú o niečo menšie než brikety a majú tvar granúl. V súčasnosti sú pelety najmodernejším pevným palivom, no dá sa nimi kúriť iba v kachliach s automatickým prikladaním. Ich spaľovaním nevzniká drevený odpad.

Uhlie potrebuje priestor

Hoci je uhlie v súčasnosti na ústupe, mnoho domácností ho stále preferuje, pretože má spomedzi pevných palív najvyššiu výhrevnosť a pomerne dobrú cenu. Podobne ako v prípade dreva treba mať aj pri uhlí dostatočný priestor na skladovanie. Ideálna je pivnica alebo garáž. Pokiaľ sa rozhodujete pre uhlie, treba zvážiť, že to nie je práve najekologickejšie palivo.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevo #uhlie #pelety #brikety #krb #krbová vložka #krbové kachle
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december