Jesenné a jarné kvety v jednom záhone? Skúste to a budete mať záhradu ako lusk. Stačí správne skombinovať

Typickou jesennou rastlinou, ktorá teraz krášli naše balkóny a záhrady, je vres. Presnejšie – vres a vresovec. Veľa ľudí tieto rastliny považuje za totožné, no v skutočnosti ide botanicky o dva druhy jednej čeľade vresovcovitých. Majú dokonca rôzne nároky na starostlivosť, preto je dobré naučiť sa ich rozoznávať. Pritom vresovce sú vhodné aj na kombináciu s jarnými kvetmi, predovšetkým s tými, ktoré začínajú kvitnúť veľmi skoro. Oproti vresom majú vresovce ešte tú výhodu, že sa im bude dariť v akejkoľvek pôde.

24.09.2022 06:00
vresovce Foto:
debata

Korenia plytko, doprajte im dosť vlahy

Vresy aj vresovce sú polokry, ktoré potrebujú dostatok vody. Často nezbadáme, že vysychajú, keďže sú pôdopokryvné. Preto ich treba starostlivo sledovať, aby netrpeli suchom. Korenia iba plytko, a tak nedokážu využiť vodu z hlbších vrstiev pôdy. Zato ocenia vyššiu vzdušnú vlhkosť, preto im určite prospeje, keď ich umiestnite v blízkosti nejakého vodného zdroja alebo prvku. Zároveň by mali byť na slnku, aby pekne kvitli.

Vres potrebuje kyslú pôdu

Vres je známy aj pod názvom šedivník. Rastie na horách a v ihličnatých lesoch, teda na miestach s kyslou pôdou, ktorú potrebujú aj rastliny vo vyšľachtenej forme. Zemina by mala mať vyšší obsah rašeliny a mala by byť chudobná na živiny a piesočná. Vres má drobné kvietky, ktoré rozkvitajú od júla do septembra. Vybrať si môžete biele alebo karmínovo kvitnúce odrody.

jarné cibuľoviny Čítajte aj Začíname sadiť jarné cibuľoviny. Lenže čo ak ešte v záhonoch kvitnú letničky? Na to je šikovné riešenie

Vresovec má väčšie kvety

Vresovec poznáme aj pod menom erica. Od vresov sa líši najmä veľkosťou kvetov a tiež obdobím kvitnutia. Najobľúbenejší vresovec mäsový je zimná rastlina, kvitne v januári až apríli. Druhou základnou fromou je vresovec štvorradý. Rôzne odrody sa líšia farbou. Vresovec mäsový spoznáte podľa výrazných hnedých tyčiniek vyčnievajúcich z kvetu – vresy ich nemajú. Vresovec štvorradý má zasa kvety v tvare väčších bankovitých pohárov bez tyčiniek. Jeho najčastejšou odrodou je biela Alba. Kým vresy a vresovec štvorradý potrebujú kyslú pôdu, vresovec mäsový sa uspokojí s bežným záhradným substrátom s malým prídavkom rašeliny.

Jesenná a jarná krása pokope

Vresovec mäsový, ktorý kvitne niekoľko týždňov na prelome zimy a jari, sa dá veľmi pekne kombinovať s jarnými cibuľovinami a aj ďalšími rastlinami, napríklad čemericami. Vresovce sú tiež vhodné ako doplnok k narcisom, môžeme ich kombinovať aj s tulipánmi. Takisto krásne vyzerajú aj spolu s drevinami, ktoré kvitnú na jar, ako je zlatý dážď, hamamel, jazmín alebo drieň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vres #rašelina #kyslá pôda #vresovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december