Ako vybrať, pripraviť a uskladniť drevo na kúrenie?

Kúpa palivového dreva je z hľadiska vynaloženej námahy jednoduchšia ako jeho príprava, no tak či onak sa nezaobídete bez miesta na uskladnenie a nástrojov na spracovanie. Píla, sekera, štiepačka a prístrešok sú základná výbava, s ktorou treba rátať. Čoraz obľúbenejšie sú elektrické píly, pretože sú menej hlučné než benzínové a ľahko sa s nimi pracuje. Sú vhodné pre záhradkárov, ktorí nepracujú vo veľkom. Benzínovú pílu využijete aj pri väčších prácach, napríklad v lese. Je však hlučnejšia a aj náročnejšia na údržbu.

27.09.2022 06:00
palivové drevo Foto:
debata (1)

Výber sekery dobre zvážte

Ak kupujete guľatinu alebo už máte narezaný strom, ďalším krokom bude príprava polien. Pokiaľ sa chystáte kúriť iba v krbe, postačí vám sekera. Dobre si ju poťažkajte v ruke, či vám vyhovuje jej tvar a hmotnosť. Porisko sekery je zväčša drevené, ale dnes sa už vyrábajú aj poriská z tvrdeného plastu spevneného ešte sklenými vláknami. Výber je vecou individuálnych preferencií. Drevené porisko lepšie tlmí nárazy, no ľahšie sa zlomí alebo poškodí. Výber sekery závisí aj od toho, s akým drevom budete pracovať. Na mäkké drevo vám bude stačiť klasická sekera, ktorá má klin s uhlom od 12 do 35 stupňov. Na tvrdé drevo vyberajte medzi sekerami s rozšíreným klinom pod väčším uhlom.

krbové kachle Čítajte aj Ako kúriť lacno a zdravo: Krb, krbová vložka alebo krbové kachle? A je lepšie drevo, brikety, pelety alebo uhlie?

Na scénu prichádza štiepačka

Jedna vec je občas si vytvoriť atmosféru zakúrením v krbe a druhá vec kúriť drevom po celú zimu. V druhom prípade vám už príde vhod štiepačka na drevo, ktorá je výborným pomocníkom pri spracovaní väčšieho množstva dreva. Vybrať si môžete vertikálnu alebo horizontálnu štiepačku. Horizontálne štiepačky majú menší výkon, preto sú vhodné na krátke polienka s malým priemerom. Vertikálne štiepačky spracujú aj väčšie kusy. Sú vhodné tiež v prípade, že kúrite tvrdým drevom, ktoré dlhšie horí a má väčšiu výhrevnosť než mäkké drevo. Tvrdé drevo môže mať veľa sukov, s ktorými by si horizontálna štiepačka neporadila.

Drevo je pripravené, čo s ním?

Naštiepané drevo treba nechať schnúť aspoň dva roky. Uskladnite ho tak, aby ním prúdil vzduch a ak bude na drevo aspoň niekoľko hodín denne svietiť slnko, je to veľké plus. Pred nepriazňou počasia chráňte drevo prístreškom. Nepremokavé plachty nie sú vhodné, pretože bránia vysychaniu dreva. Občasného zmoknutia dreva sa báť nemusíte, keď je uskaldnené dobre, tak po daždi zasa rýchlo vyschne. Dôležité je aj to, aby drevo neležalo priamo na zemi. Zospodu by mala byť paleta alebo nejaká iná, ideálne drevená podložka, napríklad polená uožené naprieč. A dobrý tip na záver – ukladajte naštiepané drevo kôrou nadol, drevo tak lepšie preschne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sekera #píla #palivové drevo #štiepačka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december