Leto je fuč a na kríčku stále visia zelené rajčiny. Pomôžte im dozrieť, je na to pár jednoduchých trikov

Počasie prestáva žičiť dozrievaniu plodov niektorých druhov rastlín. V októbri už je príliš chladno na to, aby vonku na kríčkoch dozrelo pár kusov či tuctov ešte zelených rajčín. Hraničná je teplota pod 10 stupňov Celzia. Zvýšená vlhkosť im takisto nerobí dobre: pod jej vplyvom majú tendenciu praskať a hniť. Keď však včas a vhodne zakročíte, nemusíte sa neskorej úrody vzdať.

28.09.2022 06:00
rajčiny Foto:
debata

Pozor na toxický solanín

V prvom rade jedno dôležité upozornenie, hoci vzhľadom na nepríjemnú horkú chuť by ste to intuitívne zrejme aj tak sotva urobili: zelené rajčiny radšej nekonzumujte, určite ich nepodávajte deťom. Obsahujú jedovatú látku solanín, ktorou sa počas dozrievanie chránia pred chorobami a škodcami. Na intoxikáciu dospelej osoby stačí približne 25 miligramov, dávka nad 400 miligramov môže byť smrteľná. Po dozretí sa už nemusíte obávať. Akurát vrchná časť plodov zvykne ešte zostať zelenkavá. V sto gramoch hmoty sa nachádza zhruba jeden miligram spomenutého solanínu.

Vyraďte poškodené a namrznuté

Najjednoduchšie je zelené rajčiny zozbierať aj so stopkou a nechať ich dozrieť v miestnosti s teplotou nad 16 stupňov. Tejto požiadavke vyhovuje väčšina interiérových priestorov. Vyraďte poškodené či namrznuté kusy. Plody môžete uložiť do drevenej debničky, kartónovej krabice alebo papierom vystlanej voľnej nábytkovej zásuvky. Pravidelne ich kontrolujte na podchytenie plesní. Svetlo nie je potrebné, ba ani žiaduce. Striktne ho netreba vylúčiť, no znižuje mäkkosť dozretých plodov. Ak máte dosť času a trpezlivosti na piplanie, do papiera môžete zabaliť každú rajčinu jednotlivo. Vyhnite sa otlčeniu nárazmi alebo rozdrveniu priveľkou hmotnosťou.

jesenná úroda Čítajte aj Čerstvá a lacná zelenina po celú jeseň: Čo teraz siať, aby sme ešte do zimy pozbierali ďalšiu úrodu?

Dozrievanie sa dá urýchliť

Menšie množstvo rajčín zabaľte do svojpomocne vyrobených kornútov z novín. Škodlivosť tlačiarenských farieb síce po sprísnení príslušnej legislatívy už je iba mýtus, nič vám však nebráni použiť čisté papierové vrecká, eventuálne uzavrieť po dva-tri kusy do zaváraninových pohárov. Dozrievanie ešte urýchlite, keď pridáte jablko. Vylučuje totiž etylén, ktorý napomáha procesu. Podobne účinkuje banán. Vo finále sa však nenechajte oklamať farbou. Presne toto hrozí pri „rýchlených“ rajčinách z obchodov: majú tú správnu farbu, ale chutia úplne fádne.

Zakryte ich alebo zaveste

Ďalšou možnosťou je hlinená miska s vrchnákom. Podložku najprv na niekoľko hodín namočte, aby póry absorbovali vlahu, ktorá neskôr bude podnecovať dozrievanie rajčín. Plody potom porozkladajte po ploche a prikryte ich. Hlinené veko môžete nahradiť aj potravinárskou fóliou. Ak disponujete vhodnými priestormi, alternatívou je odrezanie kríčka nad zemou. Následne ho opatrne zbavte listov a zvyšok aj s nedozretými rajčinami zaveste v tmavej dostatočne teplej miestnosti, napríklad v garáži alebo pivnici. Rajčiny si pri tejto metóde zachovajú viac arómy. Akceptovateľným riešením je aj umiestnenie do skleníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #skleník #rajčiny #solanín #etylén
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december