Pivnica a piesok sú večná klasika
Nenadarmo sa zelenina takto skladovala po celé generácie. Vlhká pivnica bez mrazu je ideálny priestor na uskladnenie úrody. Keď chceme koreňovú zeleninu udržať čo najdlhšie pomerne sviežu, uložíme ju do debničky s vlhkým pieskom, ktorý však musí byť stopercentne čistý, aby úrodu nezničili choroby a škodcovia. Keď nemáme pivnicu, ale zato disponujeme nejakým suchým priestorom vhodným na skladovanie (napríklad povalou), môžeme zvoliť alternatívny spôsob. Na dno plastového vreca nalejeme tenkú vrstvu vody a umiestnime zopár tehál, na ktoré postavíme debničku s vlhkým pieskom a zeleninou.
Šup s ňou naspäť do zeme
Koreňovú zeleninu na bezprostredné využitie v kuchyni môžeme ešte nechať v zemi na záhone, ale zvyšok úrody treba uskladniť. Ďalší spôsob je vrátiť zeleninu naspäť do zeme. Presnejšie – do poľnohospodárskej jamy, ktorú mnohí záhradkári poznajú skôr ako krecht. Z latiek zhotovíme rošt a umiestnime ho v zemi približne v hĺbke 20 centimetrov. Pod rošt nezabudneme dať pletivo, ktoré ochráni úrodu pred hlodavcami. Na rošt potom vrstvíme zeleninu do tvaru ihlana, pričom ju ukladáme širšou stranou smerom von.
Čítajte aj Leto je fuč a na kríčku stále visia zelené rajčiny. Pomôžte im dozrieť, je na to pár jednoduchých trikovZ prázdneho skleníka môže byť sklad
Prázdny skleník alebo parenisko môže takisto poslúžiť na zimné uskladnenie úrody. Hlúbovú zeleninu tam môžeme uložiťaj s koreňovým balom, skleník je dobré miesto i na uloženie tekvíc. Či už ukladáme zeleninu voľne alebo v debničkách, či v pivnici alebo v skleníku, stále platí, že zelenina by nemala ležať rovno na zemi. Umiestnime ju na police, palety alebo tehly, a to aj v prípade, že je uložená v debničkách.
Čistota a hygiena sú naši pomocníci
Pôvodcovia chorôb a škodcovia sa môžu do skladovacieho priestoru dostať s pieskom, úrodou alebo už byť prítomní v sklade. Preto je dobré miestnosť pred uskladnením dezinfikovať. Piesok vystavíme slnku, ktoré ho tiež čiastočne dezinfikuje. Debničky, vrecia a iné potrebné pomôcky a obaly – to všetko by malo byť čisté. Pri zelenine neskladujeme žiadne chemikálie. Takisto ju neskladujeme spolu s ovocím, ktoré chemiskými reakciami mení chuť aj kvalitu zeleninovej úrody. Rovnako neskladujeme spolu plody, ktoré majú rozličné nároky, napríklad cibuľu a mrkvu (jedna potrebuje sucho, druhá vlhko).
Ako ju pripraviť na zimu
Dbáme na to, aby sme zeleninu zberali v čase zrelosti, teda ani nie predčasne, ani príliš neskoro. Tak vydrží dlhšie. Plody o seba neoklepávame a v žiadnom prípade ich neumývame. Pri zbere dávame pozor na mechanické poškodenie plodov. Zeleninu počas skladovania pravidelne kontrolujeme a odstraňujeme poškodené a napadnuté plody.