Čas čajíčkovania je tu, objavte nové kombinácie byliniek. Jedna zníži horúčku aj ochutí dezert, druhá zasa prospieva pleti a vlasom

Zdravý a aromatický čaj nemusí pochádzať iba z obchodu. Vlastná zásobáreň byliniek, ktoré majú práve takéto využitie, v prvom rade prináša potechu z pestovania. Nápoj z domácej produkcie je spoľahlivo čerstvý a bez prísad, aspoň trochu odbremeňuje rozpočet a poskytuje luxus ignorovania otváracích hodín – máte ho kedykoľvek okamžite poruke. Navyše, môžete objavovať originálne kombinácie.

03.10.2022 06:00
bylinky Foto:
debata

Mäta má aj menej prenikavé sorty

Ak si hodláte zriadiť mini farmu čajových byliniek v záhone alebo nádobách, mäta (Mentha) z čeľade hluchavkovitých určite nemôže chýbať. Vysoký obsah mentolu jej dodáva nezameniteľnú výraznú vôňu aj chuť. Najznámejšia mäta pieporná (Mentha piperita) ňou nie každému vyhovuje, ale v rámci tohto rodu sa to dá vyriešiť rôznymi senzoricky menej prenikavými sortami s tónmi citrónu, jablka, jahody, ba dokonca ananásu alebo čokolády.

čučoriedky Čítajte aj Kupujete čučoriedky neznámeho pôvodu? Môžete sa nakaziť parazitom, s istotou ho zničí iba jedno

Pomáha dýchať aj tráviť

Trvácej mäte so vzpriamenými stonkami a oválnymi vráskavými zúbkovanými listami sa darí na slnečnom stanovišti v kyprej humóznej pôde. Vo voľnosti radšej použite koreňovú bariéru pre expanzívnosť siete podzemných výbežkov. Čaj z mäty čistí dýchacie cesty, pomáha pri prechladnutí, podporuje trávenie, pôsobí stimulujúco a tlmí kŕče.

Verbena neznáša chlad

Subtropický opadavý poloker z čeľade žihľavovitých verbena citrónová (Aloysia citrodora, na ilustračnej fotografii) pochádza z Južnej Ameriky. Vysádza sa na jeseň, v „zajatí“ dorastá na pol metra a pre svoju chúlostivosť potrebuje zimovanie v interiéri. Ideálne je pestovanie v črepníku v dobre zavlaženej hlinitej pôde na chránenom slnečnom mieste.

uskladnenie zeleniny Čítajte aj Debnička s pieskom, pivnica, povala či radšej skleník? Kam a ako uložiť zeleninu, aby sa v zime nepokazila

Zmierni zápaly, ochutí jedlo

Kopijovité listy verbeny citrónovej sa oberajú na počiatku leta a sušia sa v tmavom prostredí. Môžete ich nechať celistvé alebo podrviť. Poslúžia nielen ako základ čaju: sú obľúbenou doplnkovou ingredienciou sladkých dezertov, zároveň však aj rybaciny alebo hydinových pokrmov. Znižujú horúčku, uvoľňujú svalový tonus a majú aj antioxidačné, diuretické a protizápalové účinky.

Prospieva pleti aj vlasom

Feniklový čaj na zmiernenie bolestí brucha u malých detí nájdete v šlabikári ľudového liečiteľstva. Popri redukcii nadúvania má blahodarný vplyv na pleť a vlasy, pôsobí antisepticky, prečisťuje obličky, podporuje chuť do jedla, prospieva respiračnému systému a zvyšuje laktáciu. Semená feniklu obyčajného (Foeniculum vulgare) z čeľade zelerovitých majú vysoký obsah esenciálnych olejov a po vysušení zväzkov vňate sa jednoducho vytriasajú. V podrvenom stave nájdu uplatnenie aj ako korenina.

Fenikel prospieva tráveniu, dýchaniu aj kráse. Má blahodarný vplyv na pleť a vlasy, prečisťuje obličky. Feniklový čaj je vhodný aj pre malé deti.

Rád sa slní v závetrí

Minimálne dvojročná bylina s pôvodom v Stredomorí sa vyšvihne aj nad jeden meter, ocení preto oporu zabraňujúcu dolámaniu stoniek. Fenikel sa rád slní mimo dosahu vetra a vyžaduje si vlhký substrát s dostatkom živín. Pomerne fádnym vzhľadom evokuje mrkvu či kôpor, nedostatok vizuálnej atraktívnosti však hojne vyvažuje svojimi spomenutými mnohostrannými terapeutickými prínosmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #fenikel #mäta #verbena
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december