Chcete viac kríkov, stromov alebo popínaviek? Dá sa to aj zadarmo a takmer bez námahy. Práve teraz je čas odoberania a sadenia odrezkov

Nie je nič ľahšie, ako odobrať odrezky z materských rastlín a tieto časti vysadiť. Množenie rastlín odrezkami je pomerne rýchle, ľahké a nebude vás stáť nič okrem trochy času a práce. V októbri je na ňu ideálny čas. Odrezky odoberáme najlepšie vtedy, keď už z rastlín opadali listy a rastliny sa dostávajú do fázy vegetačného pokoja. Množenie odrezkami robíme od polovice do konca jesene, podľa možnosti v októbri, no môžeme rastliny takto množiť až do neskorej zimy.

16.10.2022 06:00
odrezky Foto:
debata

Prvé kroky sú dôležité

Odrezky môžeme vysádzať aj priamo na záhony, no niektoré rastú ľahšie v nádobách. Aby bol proces rozmnožovania úspešný, dôležité sú všetky jeho kroky. Prvým je výber správneho odrezku. Konárik by mal byť predovšetkým zdravý, pevný, dostatočne dlhý a mladý, teda tohtoročný. Vybrané odrezky by mali mať približne rovnakú hrúbku. Rez urobíme záhradníckymi nožnicami nad púčikom. Potom odstránime mäkkú časť a rozdelíme konárik na rovnaké časti dlhé okolo 20 centimetrov.

ihličnany Čítajte aj Nemusí byť vždy len zelená: Vysaďte ihličnany, čo vnesú farby do malej aj veľkej záhrady

Jeden šikmý, druhý rovný

Nad púčikom robíme šikmý rez, ktorý nám bude indikovať vrch odrezku. To je dôležité, aby sme odrezok zapichli do kompostu správnym koncom. Spodok odrezku režeme pod púčikom rovným rezom. Pripravené odrezky zapichneme do dobre odvodneného kompostu. Hlboké nádoby naplníme zmesou kompostu a záhradného substrátu v pomere pol na pol. Odrezky umiestnime do zeminy po obvode nádoby tak, aby nad pôdou trčala tretina odrezku.

Pozor, aby nevyschli

Vysadené odrezky dobre polejeme a nádobu či nádoby umiestnime do nevykurovaného skleníka, pareniska alebo na iné chránené miesto. Odrezky necháme v nádobách až do nasledujúcej jesene. Po celý čas dávame pozor, aby zemina nevyschla. Ďalšiu jeseň by už mali byť odrezky zakorenené a môžeme ich vysadiť do jednotlivých nádob.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #október #odrezky #množenie rastlín #záhony #šikmý rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december